Energetika.ba
Gas

Dolazak američkog gasa u Njemačku predstavlja veliki izazov za Rusiju

Autor: Energetika.ba
Dolazak američkog gasa u Njemačku predstavlja veliki izazov za Rusiju

Američke kompanije očekuju da će najkasnije za četiri godine početi da isporučuju tečni prirodni gas Njemačkoj, što će biti izazov za Rusiju, koja trenutno pokriva 60 posto njemačkog uvoza gasa, izjavio je zamjenik američkog ministra energetike Den Bruilet.
"Američki tečni prirodni gas stiže u Njemačku. Pitanje nije da li, nego kada", rekao je Bruilet listu "Bild".

Američki predsjednik Donald Trump u julu je optužio Njemačku da je "zarobljenik" Rusije zbog svoje energetske zavisnosti od te zemlje i zatražio da se obustavi rad na gasovodu "Sjeverni tok 2" u Baltičkom moru.

Njemačka je odbacila kritike i saopćila da je otvorena za diverzifikaciju svojih energetskih resursa, s napomenom da će prodaja biti regulisana ekonomskim uslovima.

Bruilet je priznao da će američki gas biti skuplji, ali je rekao da će, zbog njegovog prisustva, biti određena maksimalna cijena koju će moći da naplaćuje ruski "Gazprom".

"`Gazprom` neće moći da radi šta hoće, zato što će tu biti američki gas", rekao je američki zvaničnik, koji se prošle sedmice sastao u Berlinu sa američkih poslovnim liderima.

Ambasador SAD Ričard Grenel izjavio je "Bildu" da je kancelar Angela Merkel dala lična uvjerenja Trumpu da Njemačka želi da kupuje američki tečni gas.

Energetika.ba / Klix