Energetika.ba
Gas

Džindić i Hadžialjević: Gasa ima dovoljno, dezinformacije zbunile javnost

Autor: Energetika.ba
Džindić i Hadžialjević: Gasa ima dovoljno, dezinformacije zbunile javnost

Kvar u Bugarskoj je saniran i te plin je potekao i prema Bosni i Hercegovini.

Poručio je ovo na današnjoj press konferenciji resorni ministar Nermin Džindić, koji je pojasnio da je kvar u Bugarskoj bio uzrok prekida snabdijevanja plinom te da je naša strana dobila informaciju da se radi o kvaru koji se ne može brzo riješiti.

- U međuvremenu, dok se kvar desio mi smo rješavali alternative kako bismo obezbijedili rad sistema i uspjeli smo u tome. Povodom situacije i stanja u energetskom sektoru u sutra će se održati i tematska sjednica Vlade FBiH,  rekao je Džindić i dodao da će se dio sjednice odnositi i na Blok 7 TE u Tuzli.

Dodao je da je održan zajednički sastanak sa svim akterima i s kantonalnim preduzećima kao i s BH-Gasom i Energoinvestom.

- Pokušali smo dogovoriti prijelaz na alternativna goriva i to smo uspjeli dogovoriti, rekao je Džindić i dodao da se problem koji se desio u Bugarskoj  može desiti i u Bosni i Hercegovini te da kompanije koje upravljaju plinom moraju imati plan za rješavanje nepredviđenih problema.

- Jedan od zaključaka ovih razgovora koji smo imali jeste da predložimo skladištenje prirodnog plina za nepredviđene situacije. Vidjeli smo da jedan poremećaj može napraviti problem ako nemamo sigurnosnu zalihu za određeni period. Zadužit ćemo obje uprave da iznađu rješenje i lokaciju kako bi FBiH mogla 'mirno spavati', poručio je Džindić.

Najavio je i kako će Energoinvest, Sarajevogas i Toplane usaglasiti način internih ušteda kako bi cijena plina ostala nepromijenjena do kraja godine.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević poručila je kako je javnost bila u potpunosti dezinformisana te da su zaključci nekompetentnih osoba doveli do potpuno pogrešnog mišljenja u javnosti.

- Mogli smo dobaviti gas interventno, kupovinom na tržištu od nekog trgovca. Oni se nalaže širom Evrope. Dostava gasa je moguća, ali on opet dolazi u Zvornik i na isti način prolazi prema FBiH. Cijene koje su se u tom momentu javile bile su izuzetno velike i način na koji se tehnički mogu napuniti gasovodi iziskuje nekoliko sati. Ono što je bilo najbrže jeste da Srbijagas ustupi određenu količinu, rekla je Hadžialjević i dodala da je Energoinvest tog dana kada se desila havarija zamolio da se nađe alternativa za isporuku gasa.

- Dobili smo odgovor da nema mogućnosti da se preko Ukrajine pribavi gas. Jedina mogućnost je bila kupovina na tržištu, no, ona opet ulazi na isti kanal, preko Zvornika. Za takvu vrstu aktivnosti potrebno je odmah uplatiti novac. Ono što je bilo najbrže jeste da transporter "Srbija gas" transportuje energiju - kazala je Hadžialjević.

Navela je kako su te količine bile sasvim dovoljne kako bi se zadovoljile potrebe. Zatim je naglasila da gasa trenutno ima dovoljno.

Hadžialjević je naglasila i kako je Srbija uplatila je kompletan dug koji je ostvaren raskidom ugovora.

Ističe kako pitanje skladištenja gasa zahtijeva godine rada i planiranja. Osvrnula se i na povećanje cijena gasa na globalnom tržištu.

- U julu je povećana cijena gasa na nekih 44 posto, odnosno na 48 posto u odnosu na januar ove godine. U oktobru 2021. godine, cijena gasa je povećana u odnosu na januar za 71 posto. To su ekstremne cijene, visoka politika, ali sve to nas dotiče i traži da nađemo neko rješenje, rekla je Hadžialjević.

Na kraju, osvrnula se i na spor oko nabavke plina preko kraja koji se odnosio na Mađarsku.

- U martu 2021. godine poslan je zahtjev da se ugovor s Mađarskom mora zatvoriti zbog više sile. Mimo svih kontrola je prethodna uprava BH Gasa vršila uplate i to je dalo krila Mađarima. S promjenom uprave jednostavno su shvatili da nemaju podršku i da će morati da ugovor zatvore. Nakon što je predložen sastanak, kada je mađarski transporter vidio da u delegaciji nema bivše uprave BH Gasa, otkazao je sastanak. Nakon toga je pokrenuo arbitražu, a mi smo rekli da BH Gas neće raditi suludu stvar te smo tražili da izvrše povrat sredstava koji je ranije neopravdano uplaćen, rekla je direktorica Energoinvesta.

Energetika.ba