Energetika.ba
Gas

Džindić ministru iz KS pojasnio osnove snabdijevanja gasom

Autor: Energetika.ba
Džindić ministru iz KS pojasnio osnove snabdijevanja gasom

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović te predstavnici Sarajevogasa i Energoinvesta razgovarali su na današnjem sastanku o problemima snabdijevanja plinom.

Učesnici sastanka razgovarali su o nekoliko tematskih cjelina, a istaknuto je da će sve nadležne kompanije za snabdijevanje gasom nastaviti razgovore kako bi se usaglašavale povučene i naručene količine gasa iz sistema kako se ne bi došlo u situaciju da Kanton Sarajevo ostane bez gasa.

Kako je novinarima kazao Džindić, namjera je da se raspolaže s dovoljnom količinom plina koliko je i naručeno, ne smije se desiti da se naruči milion, a da se povuče 1,5 miliona ili da se naruči milion, a povuče 500 hiljada jer to može urušiti sistem.

Razgovarano je i o mogućnosti da Kanton Sarajevo preuzme snabdijevanje plinom za to područje. Vlada Federacije BiH ponudila je mogućnost da ukoliko Kanton Sarajevo ispuni određene uvjete preuzme snabdijevanje Kantona direktno.

- Tada bi se mogli uvjeriti kakva je ta tržišna cijena i kakve su oscilacije na dnevnom, mjesečnom i kvartalnom nivou. Time bi se eliminirali i određeni nesporazumi koji se pojavljuju kada je u pitanju formiranje cijena plina - pojasnio je Džindić.

Ministar je potvrdio da su učesnici sastanka razgovarali o finalnoj cijeni naglašavajući da je u prošloj godini cijena plina od Gasproma prema jedinom snabdjevaču u Federaciji porasla je za 86 posto, ali je Vlada FBiH mnogo manje povećala cijenu prema ostalim snabdjevačima, uključujući Sarajevogas.

Podsjetio je da prošle godine nije došlo do povećanja cijene plina zajedničkim aktivnostima Vlade Federacije BiH i i Kantonalne vlade koji su podnijeli trošak, a ove godine će se ponašati prema fakturama koje šalje Gasprom.

Cijena je u prvom kvartalu porasla za 11 posto prema kompanijama koje se bave snabdijevanjem, kaže Džindić, ali je i potvrdio da Vlada FBiH nije u mogućnosti ove godine nastaviti neki vid subvencioniranja.

Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović smatra da je današnji sastanak bio produktivan, ali je mišljenja da je on trebao biti održan krajem decembra kako se ne bi dešavali nesporazumi predstavljeni u medijima.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da Vlada FBiH ne može ići sa subvencijama, ali je najavio da bi Vlada Kantona Sarajevo trebala zasjedati u četvrtak kada bi se trebalo utvrditi koliko će Kanton Sarajevo biti u mogućnosti da subvencionira cijenu gasa.

Inače, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić pozvao je prošle sedmice ministra Hadžiahmetovića na današnji radni sastanak kako bi zajednički riješili problematiku snabdijevanja gasom.

Kako je naveo u pozivu, cijeni njihove napore da se pronađe rješenje kojim bi se smanjio udar na korisnike zbog povećanja cijena gasa, ali je Kantonalnu vladu obavijestio da se Vlada FBiH još od početka 2021. godine kontinuirano bavi ovim pitanjem te su poduzete brojne akcije kako bi se u potpunosti amortizirao udar povećanja cijena gasa koji se dešavao tokom cijele 2021. godine.

- Također, izražavamo potpunu spremnost za sagledavanje svih eventualnih rezervi kada je u pitanju formiranje cijene gasa do krajnjih potrošača što obuhvata sagledavanje troškova, marži kao i organizacionih i kadrovskih optimuma i kantonalnih preduzeća - naveo je Džindić u dopisu.

Mišljenja je da je ovo zadatak koji je potrebno interno i odgovorno izvršiti, a ne činiti to putem konferencija za medije te je pozvao ministra Hadžiahmetovića da na sastanak dođe s odgovarajućim podacima, ali i da se sastanku po potrebi pridruže i njegovi saradnici.

Predstavnici Vlade KS pozvali su ranije Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da ih do utorka obavijeste na koji način planiraju učestvovati u subvenciji cijene plina, budući da je u posljednjih nekoliko mjeseci cijena porasla za 37,8 posto.

Energetika.ba / FENA