Energetika.ba
Gas

Džindić: Podržavamo projekat Južne plinske interkonekcije

Autor: Energetika.ba
Džindić: Podržavamo projekat Južne plinske  interkonekcije

Nakon što je u pojedinim medijima objavljen tendenciozan tekst u kojem se navodi da je federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić „preko noći pokušao ispuniti planove Gazproma kako bi se BiH posve učinilo ovisnom o ruskome plinu, dok bi, s druge strane, praktički minirali projekt Južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom“, te da je sve navodno zaustavljeno na intervenciju Američke ambasade u Sarajevu, želimo istaći da je riječ o potpuno proizvoljnim konstrukcijama i neistinama, saopćeno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, Ministarstvo i ministar Džindić apsolutno podržavaju projekat Južne plinske interkonekcije i zahvalni si  USAID-u  koji je pomogao da se aktivnosti na tom projektu ubrzaju i pokrenu.

Ruta transporta ruskog plina prema BiH preko Ukrajine i Mađarske definirana je ugovorom između „Energoinvesta“ i „Gasproma“ 1998. godine.

Ministarstvo nije potpisnik tog ugovora niti ima ikakve nadležnosti kada je u pitanju sklapanje takvih ugovora između dvije kompanije.

Promjena rute transporta ruskog gasa prema BiH i ugovori o tome također su u izričitoj nadležnosti „Energoinvesta“ i „Gasproma“.

Na kraju, nije bilo nikakve intervencije Američke ambasade u Sarajevu, niti je bilo ikakave komunikacije sa Ministarstvom kada je u pitanju prelazak transporta ruskog gasa prema BiH na Turski  tok, ističe se.

(FENA)