Energetika.ba
Gas

Džindić: Unutrašnjom preraspodjelom kantonalne firme mogu poštedjeti građane povećanja cijene plina

Autor: Energetika.ba
Džindić: Unutrašnjom preraspodjelom kantonalne firme mogu poštedjeti građane povećanja cijene plina
Postoji prostor da se unutrašnjom preraspodjelom u “Sarajevogasu” osigura da povećanje cijene plina prema građanima i privredi Kantona Sarajevo ne bude onoliko koliko je od “BH-Gasa” prema “Sarajevogasu”, istakao je danas Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, obraćajući se na konferenciji za novinare, na kojoj je iznio i podatke o kretanju cijene plina od 2015. godine naovamo.

Pres-konferencija je sazvana kako bi se stalo ukraj neistini i optužbama koje se iz KS upućuju prema Vladi FBiH, nakon njene odluke da odobri povećanje veleprodajne distributivne cijene plina za 29,29 posto.

– “BH-Gas” kupcima koje direktno snabdijeva, poput zeničke “Željezare”, prodaje plin za 660 KM po kubnom metru, a “Sarajevogas” svojoj industriji prodaje plin po cijeni od 890 KM po kubnom metru. Pitanje je zašto nisu jednake cijene – kazao je Džindić.

Ministar je naglasio i da se to mora izmijeniti odmah, a ne “zakazivati spektakularne sjednice i optuživati Vladu FBiH”.

– Kolika je briga Kantona Sarajevo o privredi, pokazuje i podatak da “Sarajevogas” ima 400 posto veću distributivnu maržu od “BH-Gasa”. Tu je mogućnost za uštede – kazao je Džindić.

Podsjetio je da je Vlada FBiH od 2015. godine naovamo snizila cijenu plina za 40 posto iako je cijena ruskog plina viša za 100 posto, ali takve poteze Vlade FBiH nije pratio KS, koji je povećavao cijenu plina.

Energetika.ba / Avaz