Energetika.ba
Gas

Džindić: Viša cijena plina važit će do nove grijne sezone

Autor: Energetika.ba
Džindić: Viša cijena plina važit će do nove grijne sezone
Iako su ranije molbe i zahtjevi kompanije „BH-Gas“ s lakoćom odbacivani i proglašavani pustim željama, Vlada Federacije BiH danas je popustila, pa će cijena plina od 1. maja biti viša za 29,29 posto. U cijenu nije uračunat PDV.

Veleprodajna je to cijena koju će plaćati distributivna preduzeća, a nije poznato koliko će i kako utjecati na cijenu plina koju plaćaju građani.

Kako je saopćeno iz Vlade, „BH-Gas“ svoj je zahtjev opravdao višim nabavnim cijenama, kao i poskupljenjem nafte i naftnih derivata.

Nova cijena plina, kako je to utvrđeno, iznosit će 640 KM na 1.000 kubika.

Međutim, ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić kazao je za „Avaz“ da su ranija obećanja njega i Vlade FBiH da neće biti poskupljenja plina u toku grijne sezone ispoštovana.

- Bilo je osnova da se u toku grijne sezone cijena plina poveća za tri do pet posto, ali to nismo učinili. Na ovaj, posljednji zahtjev smo dali pozitivno mišljenje jer je grijna sezona prošla i potrošnja plina u FBiH je 60 posto manja – kaže Džindić.

On pojašnjava da FBiH kupuje plin po jednoj cijeni, a prodaje po drugoj – nižoj.

- Realno, cijena se morala povećati – navodi Džindić.

Na pitanje hoće li ovo poskupljenje biti udar na džepove građana, resorni ministar pojašnjava:

- Ova cijena će ostati do početka iduće grijne sezone. Prije njenog početka mi ćemo razmotriti situaciju i eventualno smanjiti cijenu plina.

Dodaje da ovo povećanje neće utjecati na građane.

O tome je li već zaprimio određene reakcije distributera i kompanija, Džindić kaže da nije, jer su svi svjesni cijene plina na tržištu i da su ga do sada kupovali po znatno jeftinijoj.

Energetika.ba