Energetika.ba
Gas

Energoinvest ima ugovor s Gazpromom do kraja 2023. godine

Autor: Energetika.ba
Energoinvest ima ugovor s Gazpromom do kraja 2023. godine

Energoinvest ima sa ruskim Gazprom Exportom produžen ugovor za nabavku gasa do 31. decembra 2023. godine, ali još nije dobijena cijena gasa koja će biti važeća u prvom kvartalu naredne godine, rečeno je Feni u Energoinvestu.

- Kako se cijena gasa formira kvartalno, a na osnovu kretanja cijene nafte u predhodnih devet mjeseci, još nismo dobili cijenu koja će biti važeća u prvom kvartalu 2023. godine. Čim je dobijemo, a očekujemo u prvoj polovini januara 2023. godine, javnost će biti blagovremeno obaviještena - kazali su iz Energoinvesta.

Napominju da oni ni na koji način ne mogu uticati na cijenu gasa.

- Kako smo više puta isticali i pojašnjavali, cijena gasa se po našem ugovoru obračunava po matematičkoj formuli koja sadrži egzaktne i stvarne podatke, te Energoinvest ne može ni na koji način uticati na njen sadržaj pa tako ni na samu cijenu koju određuje Gazprom. Još jednom napominjemo da, zbog Energoinvestovog dugoročnog ugovora koji imamo sa Gazpromom, cijena gasa koju imamo je jedna od najpovoljnijih cijena gasa u regiji i Evropi - poručili su iz Energoinvesta.

Energetika.ba