Energetika.ba
Gas

Energoinvest: Srbija vraća novac koji je bivša uprava BH Gasa dala za nepostojećeg usluge

Autor: Energetika.ba
Energoinvest: Srbija vraća novac koji je bivša uprava BH Gasa dala za nepostojećeg usluge

Energoinvest je danas obavijestio javnost da je 24.09.2021. uz podršku novoimenovane Uprave BH Gasa uspio da postigne dogovor i potpiše Sporazum o okončanju poslova transporta gasa sa srbijanskim tranporterom Transportgas Srbija zaključno sa 01.04.2021. godine, tj. od dana kada je BiH snabdijevanje gasom prešla na Turski Tok.

Prema odredbama Sporazuma srbijanski transporter Transportgas Srbija je prihvatio da vrati sredstva u iznosu od USD 896.000,- tj. KM 1.499.107,46 koje je predhodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od 01.Aprila – 31. Avgusta 2021. godine.

Ovom prilikom Energoinvest ističe korektnost i poslovni fer odnos koji je srbijanski transporter pokazao.

Obzirom na velike turbulencije i porast cijena gasa na svjetskom tržištu koje se dešavaju posljednjih mjeseci , ova sredstva će biti prevenstveno usmjerena na amortizaciju porasta cijena gasa za potrošače u F BiH. Ovdje se radi i o sredstvima građana – potrošača gasa u FBiH, koje je predhodna uprava BH Gasa samoinicijativno i neopravdano uplatila Transportgasu Srbija.

Istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je takođe ispostavljen zahtjev za povrat sredstava u iznosu od USD 1.019.301,60.000 tj. KM 1.705.404,72.

Nažalost, obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, Energoinvest će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovih sredstava kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo.

Energoinvest ujedno koristi priliku da obavijesti javnost da je snabdjevanje potrošača gasom potpuno uredno i prema planiranim količinama, te ne postoje nikakvi razlozi za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, što se zadnjih dana izraženo dešava navođenjem izjava i plaćenih članaka od strane samozvanog eksperta za gas. Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom uticaju Turskog Toka na cijene i stabilnost snabdjevanja gasom, jer isti predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utiče na cijene gasa.

Iz ove kompanije mole sve medije da sve informacije vezano za snabdjevanje gasom prije objavljivanja provjere na jedino relevantnim adresama a to su Energoinvest i BH Gas.

Energetika.ba