Energetika.ba
Gas

Evropski trgovci počeli skladištiti plin u Ukrajini uprkos ratu

Autor: Energetika.ba
Evropski trgovci počeli skladištiti plin u Ukrajini uprkos ratu

Evropski trgovci plinom počeli su skladištiti plin u Ukrajini kako bi iskoristili niže cijene i tamošnje raspoložive kapacitete, bez obzira na ratne opasnosti, rekla su tri trgovca i dužnosnici kompanija.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu koja je započela u februaru prošle godine, Evropska unija je od članica zatražila visoke nivoe popunjenosti skladišta plina kako bi nadoknadila smanjenu rusku opskrbu, posebno tokom zimskih mjeseci, kada je najveća potražnja.

Očekuje se da će EU do 1. novembra postići cilj popunjenosti skladišnih objekata do 90 posto. Trgovci kažu kako postoji komercijalna logika za skladištenje plina i u Ukrajini, osim na tlu EU, kako bi se iskoristile niže cijene.

Češka grupa EPH saopćila je da odluka o korištenju ukrajinskih skladišta potvrđuje povjerenje u tu zemlju.

"EP Commodities transportira prirodni plin u Ukrajinu i koristi ukrajinska skladišta plina. Vjerujemo u pouzdanost ukrajinskih sistema za transport i skladištenje plina, koji su se pokazali pouzdanima čak i u neizmjerno teškoj ratnoj situaciji", rekao je menadžer u EPH-u Miroslav Hasko, ali nije otkrio o kojem se obimu skladištenja radi.

Prema platformi za GIE, skladišta plina u zemljama EU su 7. augusta bila puna 87 posto. "Primjetan je pozitivan trend u ubrizgavanju plina stranih trgovaca u naše objekte", kažu u ukrajinskom Ukrtransgasu, dijelu grupe Naftogaz.

Naftotgaz je objavio da bi strani kupci mogli koristiti više od 10 milijardi kubičnih metara skladišnog prostora od ukupno oko 30 milijardi kubičnih metara u zemlji, uglavnom na zapadu Ukrajine i daleko od prve linije bojišnice.

Slovački državni SPP, koji opskrbljuje veći dio slovačkog tržišta, dijelom i ruskim plinom, rekao je da razmatra mogućnost korištenja ukrajinskih skladišta jer je popunjenost slovačkih skladišnih prostora već 90 posto.

"Smatramo skladištenje plina u Ukrajini kao jednu od zanimljivih poslovnih prilika koje trenutno razmatramo", rekli su za Reuters iz SPP-a. Drugi evropski trgovci upozoravaju da postoje rizici od mogućih vojnih napada ili pitanja o tome što će se dogoditi s mrežom ako Rusija prestane pumpati plin koji i dalje na Zapad šalje preko Ukrajine.

"Zamislite da dobro ciljani projektil pogodi kompresorsku stanicu ili neku drugu infrastrukturu. Morate uzeti u obzir taj rizik", rekao je Martin Pich iz češke kompanije MND.

Rekao je da trenutni raspon obima možda nije velik, ali bi se mogao povećati ako cijene padnu na fizičkom (spot) tržištu.

Savjetodavna kuća Bruegel prošli mjesec je objavila da bi Ukrajina mogla povećati evropske skladišne kapacitete oko 10 posto.

(Energetika.ba / Hina)