Energetika.ba
Gas

Forto: Građani KS najviše trpe zbog nepostojanja zakona o gasu u Federaciji BiH

Autor: Energetika.ba
Forto: Građani KS najviše trpe zbog nepostojanja zakona o gasu u Federaciji BiH

Redovna i stabilna isporuka gasa Kantonu Sarajevo te formiranje cijene gasa prema domaćinstvima i pravnim osobama svake godine za građane KS predstavlja poseban izvor nesigurnosti.

Upravo je to bila tema niza sastanaka koje je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao s ekspertima u oblasti energetike, koji je tom prilikom kazao da neuređenost u ovoj oblasti najviše trpe građani KS.

- Sramota je da Federacija BiH nema Zakon o gasu i Kanton Sarajevo kao najveći potrošač gasa svake godine strahuje da li će gasa biti i po kojoj cijeni će on biti isporučen. Kako je moguće da energetska, pa i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora neke federalne firme - rekao je premijer Forto.

Zatražio je od Federalne vlade da predloži zakon o gasu kojim će ova strateška pitanja urediti nezavisni regulatori te poručio da ona ne smiju biti prepuštena dobroj volji politički imenovanih dužnosnika.

- Ako je Republika Srpska mogla uraditi upravo to, donijeti Zakon o gasu na entitetskom nivou, da li postoji razlog da to ne uradi i Federacija - pitanje je premijera upućeno prema Vladi Federacije BiH.

On je od Vlade FBiH zatražio da se pod hitno izjasni o tom pitanju i uvede red u sektor isporuke i distribucije gasa, jer građani Kantona Sarajevo očekuju dugoročnu stabilnost kod isporuke ovog ključnog energenta, saopćeno je iz Press službe KS.

Energetika.ba / FENA