Energetika.ba
Gas

"Gazprom" kupuje dodatni udio u "Južnom toku"

Autor: Energetika.ba
"Gazprom" kupuje dodatni udio u "Južnom toku"

Odbor direktora ruskog giganta "Gazproma" razmatrat će 13. februara kupovinu dodatnog udjela u “Južnom toku Srbija”, saopštila je ova ruska kompanija.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i "Gazpromova" kupovina dodatnih dionica kompanije "Južni tok Srbija", javio je ruski TAS.

Za izgradnju gasovoda “Južni tok” na dnu Crnog mora uspostavljena je zajednička projektna kompanija Srbije i Rusije, "Južni tok Srbija" sa 51 učešća "Gazproma" i 49 posto učešća Srbije.

"Balkanmagazin" prošle sedmice je objavio da je firma "Gastrans" registrovana u Novom Sadu i da će graditi gasovod kroz Srbiju kojim će ruski gas iz "Turskog toka" od Bugarske biti transportovan kroz Srbiju do Mađarske.

"Gastrans" je, zapravo, preregistrovana firma "Južni tok Srbija", prenosi B92.

Projekat "Južni tok" je bio dizajniran da diverzifikuje snabdijevanje ruskog gasa Evropi, navodi TAS.

Međutim, 2014. godine Evropski parlament je preporučio napuštanje izgradnje gasovoda, a u decembru 2014. ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija neće nastaviti projekat u takvoj situaciji.

Istovremeno, Rusija je najavila novi projekat – "Turski tok2, a Srbija bi željela da dobije gas koji se isporučuje putem ove rute.

U decembru 2017. godine Putin je rekao da Moskva i Beograd rade na mogućnosti povezivanja Srbije izgradnjom gasovoda, čija je gradnja morskog dijela počela u maju 2017. godine.

Put će proći kroz Crno more do evropskog dijela Turske i dalje do granice sa Grčkom.

Trenutno je "Gazprom" posredstvom diplomatskih kanala dobio dozvolu od turskih vlasti da izgradi drugu liniju morskog dela na obalu Turske.

Prva linija gasovoda bit će dizajnirana za snabdijevanje Turske, a druga za snabdijevanje gasom u zemljama južne i jugoistočne Evrope.

Prve isporuke gasa kroz gasovod su planirane za kraj 2019. godine.

(Energetika.ba)