Energetika.ba
Gas

"Gazprom" povlači stotine trgovaca sa Zapada

Autor: Energetika.ba
"Gazprom" povlači stotine trgovaca sa Zapada

Ruski energetski div "Gazprom" ukinuće stotine radnih mjesta u svojim inostranim kancelarijama za trgovinu i izvoz, uključujući Veliku Britaniju, te će ih preseliti u Sankt Peterburg, što dolazi u vrijeme rastućih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja.

Reuters to saznaje od dva izvora upoznata sa situacijom. Jedan od njih kaže kako ta odluka odražava širi trend ruskih državnih kompanija koje se povlače sa Zapada, a kao dio nastojanja predsjednika Vladimira Putina za povratak kapitala s ciljem smanjenja izloženosti sankcijama, te podržavanja domaće privrede.

"U Rusiji se ova priča može prikazati kao otvaranje novih radnih mjesta na domaćem terenu. To je korisno, posebno uoči predsjedničkih izbora", izjavio je izvor, referirajući se na nedjeljno glasanje u kojem se uveliko očekuje da će Putin odnijeti pobjedu.

Reorganizacija poslovanja dolazi u trenutku kada su odnosi Rusije i Britanije, gdje "Gazprom" ima daleko najveću trgovinsku kancelariju, dosegnuli novi najniži nivo. Međutim, poslovna odluka bila je donesena ranije ove godine, tvrde izvori, koji su željeli da ostanu anonimni.

Iz "Gazproma", koji ima sjedište u Sankt Peterburgu, poručili su da je prerano komentarisati bilo kakve brojke i poteze. Firma je prošlog mjeseca objavila da planira reorganizovati inostrane trgovinske i izvozne operacije, ne dajući detalje.

"To je usmjereno na jačanje pozicije firme u inostranstvu", rekao je portparol.

"Gazpromovo" inostrano trgovinsko i izvozno poslovanje zapošljava oko dvije hiljade ljudi, a većina njih, oko hiljadu, nalazi se u Londonu. Takođe, firma ima kancelarije na lokacijama poput Pariza, Hjustona, Singapura, te u gradovima u Njemačkoj. Nisu svi zaposlenici trgovci, već uključuju i stručnjake za finansije i logistiku.

Reorganizacijom će se broj ljudi više nego prepoloviti.

Energetika.ba