Energetika.ba
Gas

Gazprom uložio 2,5 milijarde eura u NIS, u planu nove investicije

Autor: Energetika.ba
Gazprom uložio 2,5 milijarde eura u NIS, u planu nove investicije

U proteklih devet godina ruska kompanija Gazprom Neft uložila je u razvoj Naftne industrije Srbije (NIS) oko 2,5 mlrd EUR, izjavio je zamjenik generalnog direktora Gazprom Nefta Aleksandar Dibalj.

On je za Večernje novosti rekao da se NIS od nacionalne srpske kompanije pretvorio u značajnog igrača na energetskom tržištu čitavog balkanskog regiona i da se razvoj te firme nastavlja. Dodao je i da je zadovoljan načinom na koji Gazprom Neft radi u Srbiji i saradnjom sa Vladom Srbije.

- Kada smo kupili NIS to je bila stagnirajuća kompanija sa gubicima i bez ikakvih izgleda. Sada je NIS postao profitabilna kompanija koja značajno doprinosi budžetu Srbije - rekao je Dibalj.

Dibalj je naveo da će NIS, zahvaljujući novom postrojenju duboke prerade nafte u Rafineriji nafte u Pančevu, čija će izgradnja uskoro biti gotova, postati jedno od najboljih preduzeća na svijetu po ključnim pokazateljima efikasnosti.

- Prvi je NIS počeo da se bavi alternativnom energijom i tradicionalnom elektrogeneracijom. Tako, u saradnji sa Gazprom energoholdingom, kompanija radi na realizaciji projekta termoelektrane na teritoriji Rafinerije nafte Pančevo. Planiramo da elektrana počne da radi do kraja 2020. godine - kazao je Dibalj i dodao da NIS planira i realizaciju projekta vjetroparka Plandište.

Prema njegovim riječima, obim investicija za oba projekta iznosi oko 300 mil EUR, a velike investicije Gazprom Nefta daju rezultate uočljive za srpsku ekonomiju i stvaraju mogućnost za strateški razvoj Srbije u budućnosti.

Energetika.ba