Energetika.ba
stabilno stanje

Gazpromov izvoz plina u Evropu osjetno veći nego 2023.

Autor: Energetika.ba
Gazpromov izvoz plina u Evropu osjetno veći nego 2023.
Foto: Unsplash

Ruski izvoz prirodnog plina u Evropu stabilizirao se od početka godine, nakon oštrog pada u 2023., pokazali su u ponedjeljak izračuni Reutersa.

Od početka godine ruski plinski div Gazprom isporučio je u Evropu 21,1 milijardu kubičnih metara plina, za 19,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U cijeloj prošloj godini Gazprom je Evropi isporučio ukupno 28,3 milijarde kubika plina, otprilike upola manje nego u 2022., pokazuju podaci kompanije i Reutersovi izračuni. Isporuke su dosegnule vrhunac 2018/2019. kada je u Evropu otpremljeno između 175 i 180 milijardi kubika plina.

U augustu Gazprom je u Evropu plinovodom u prosjeku izvezao 89,6 miliona kubičnih metara plina dnevno, za dva posto manje nego u julu. U odnosu na prošlogodišnji august isporuke su smanjene za 2,3 posto, prenosi SEEbiz.

Reutersovi izračuni temelje se na podacima europske grupe za prijenos plina Entsog i na dnevnim izvještajima ruske firme o tranzitu plina preko Ukrajine.

Ukupno je ruska kompanija Evropskoj uniji u augustu isporučila oko 2,78 milijardi kubika plina, pokazali su podaci. Otprilike polovina isporučenog plina, odnosno 1,29 milijardi kubičnih metara ili 41,7 miliona kubičnih metara dnevno, otpremljena je preko Ukrajine.

Od početka prošle godine Gazprom ne objavljuje statistiku i nije odgovorio na Reutersov upit da komentira izračune.

U proljeće 2022. godine Ukrajina je zaustavila tranzit ruskog plina preko ulazne tačke u Sokhranovki, a ovog ljeta Kijev je zaprijetio da će blokirati i prolaz preko tačke u Sudži.

Tranzit ruskog plina preko Ukrajine bio je u augustu blago ispod historijskih razina zbog upada ukrajinskih snaga u rusku pograničnu regiju Kursk, napominje Reuters.