Energetika.ba
raskinut ugovor

Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin

Autor: Energetika.ba
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
Foto: Pexels

Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupovinu na likvidnim tržištima u EU.

U slučaju potonjeg smatra se da je plin već ranije uvezen u EU i da je porijeklom iz EU, odgovorili su danas iz Geoplina na nalaze Evropske komisije da se Slovenija oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije.

Slovenski veletrgovac plinom Geoplin raskinuo je ugovor s ruskim Gazpromom krajem 2022. godine i od 2023. više neće dobivati ruski plin od te firme. Volume je zamijenio sklopivši srednjoročni ugovor s alžirskim Sonatrachom na period od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. godine.

Početkom ove godine dodatnim dogovorom sa Sonatrachom gotovo je udvostručio isporuku prirodnog plina iz Alžira. "Možemo reći da načelno postoji obostrani interes za saradnju Geoplina i Sonatracha i nakon što je navedeni period prošao, a konkretni razgovori još traju", naveli su u današnjem pojašnjenju za medije vezano uz navodni uvoz ruskog plin za Sloveniju.

“Daljnja diverzifikacija izvora nabave ostaje naš prioritet za očuvanje nacionalne sigurnosti opskrbe energijom, a razgovori s raznim potencijalnim partnerima su u toku”, napisali su.

Prema vlastitim tvrdnjama, Geoplin trenutno nedostajuće količine plina koje Sloveniji treba osigurava iz već postojeće diversifikacije izvora nabave temeljem sporazuma s evropskim partnerima, tj. na temelju kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.

“Ovdje ističemo da nije moguće tvrditi da je porijeklo ovog plina ruskog porijekla, jer kada se sklapaju poslovi s evropskim dobavljačima prirodnog plina na virtualnim trgovačkim mjestima ili na berzi, smatra se da je ovaj plin već ranije uvezen u EU i ima EU porijeklo. Nemamo pristup evidenciji o porijeklu takvog plina, napisali su.

Prošli sedmice, na drugu godišnjicu usvajanja EU-ovog plana REPowerEU za smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, Evropska komisija je napisala da je Slovenija poduzela mjere za jačanje alternativnih opskrbe prirodnim plinom, ali da se "u stvarnosti i dalje oslanja na Ruski plin uvezen preko Austrije", prenosi SEEbiz. Ugovor o opskrbi plinom iz Alžira za period od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. dovoljan je tek za oko trećinu godišnjih potreba Slovenije za plinom, oko 300 miliona prostornih metara godišnje, podsjetila je.

Komisija je također bila kritična što je Slovenija jedna od samo pet država članica koje od augusta 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na nivou EU. Slovenija je smanjila potrošnju plina za 10 posto. Manje uspješne bile su samo Poljska s padom od osam posto i Irska s padom od četiri posto. Malta je jedina povećala potrošnju plina, i to za 10 posto.