Energetika.ba
Gas

Goldman Sachs: Evropa će kraj zime dočekati s većom zalihom plina nego smo očekivali

Autor: Energetika.ba
Goldman Sachs: Evropa će kraj zime dočekati s većom zalihom plina nego smo očekivali

Evropa će zbog toplijeg početka zime proljeće dočekati s većom zalihom plina nego što je ranije bilo očekivano.

Ovo će biti olakotna okolnost za Evropu koja se bori s do sada neviđenom energetskom krizom, pokazalo je izvješće Goldman Sachsa.

Pretpostavlja se da će evropske zalihe plina krajem marta biti popunjene u gotovo 30 posto svojih kapaciteta. Ranije se pretpostavljalo da će taj postotak biti manji, od 21 posto do 23 posto, rekli su jučer iz Goldman Sachsa. To će Evropi omogućiti da tokom ljeta lakše popuni zalihe za iduću zimu, dodali su.

"Ovo ljeto će trebati popuniti zalihe", stoji u analizi. "Bit će izazov ponovno ih napuniti na bar 90 posto kapaciteta, zbog čega će smanjenje potražnje biti još aktualnije", dodali su.

Iz Goldman Sachsa su prethodno procijenili da će cijena plina po megavatsatu idućeg ljeta iznositi 180 eura. Po novim procjenama, taj iznos je za 55 eura manji. Iznimno toplo vrijeme u sjeverozapadnoj Evropi, koje traje od kraja oktobra, smanjilo je cijene goriva brže nego što je bilo očekivano, napominju.

Evropa se s manjkom goriva bori otkad je Rusija zbog evropske potpore Ukrajini prekinula dotok plina kroz plinovode. Pa, iako je Evropa uspjela osigurati zalihe plina za ovu godinu, iduće godine će bez ruskog plina to biti puno teže. Pogotovo ako u jednadžbu uđe i Kina.

Energetika.ba