Energetika.ba
Gas

Habeck: G7 odbacila zahtjev Rusije za plaćanje plina u rubljama

Autor: Energetika.ba
Habeck: G7 odbacila zahtjev Rusije za plaćanje plina u rubljama

Grupa sedam najznačajnijih ekonomija složila se da odbije zahtjev Moskve da plaća uvoz energije iz Rusije u rubljama, rekao je u ponedjeljak njemački ministar energetike Robert Habeck.

Robert Habeck rekao je novinarima da su se "svi ministri G-7 u potpunosti složili da bi ovo bilo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora", prenosi Associated Press.

Habeck je rekao da "plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i pozvat ćemo pogođene kompanije da ne slijede Putinov zahtjev".

Putin je prošle sedmice najavio da će Rusija zahtijevati da "neprijateljske" zemlje od sada plaćaju prirodni plin samo u ruskoj valuti. Naložio je centralnoj banci zemlje da izradi proceduru za kupce prirodnog plina za prihvatanje rublja u Rusiji.

Ekonomisti su rekli da se čini da je taj potez bio osmišljen kako bi se pokušala podržati rublja, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara, a zapadne zemlje odgovorile su dalekosežnim sankcijama Moskvi. No, neki analitičari izrazili su sumnju da će to uspjeti.

Na pitanje novinara ranije u ponedjeljak može li Rusija smanjiti opskrbu prirodnim plinom evropskim kupcima ako odbiju zahtjev za plaćanjem u rubljama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u konferencijskom pozivu da "očito nećemo isporučivati ​​plin besplatno".

- U našoj situaciji teško je moguće i izvedivo baviti se dobrotvornim djelovanjem za Evropu - rekao je Peskov.

Zemlje G-7 su Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

Energetika.ba