Energetika.ba
Gas

Hoće li biti novog poskupljenja plina

Autor: Energetika.ba
Hoće li biti novog poskupljenja plina

Građani Bosne i Hercegovine će imati dovoljno gasa tokom zimske sezone. No, još nije poznato hoće li cijene od oktobra biti veće, kažu iz Energoinvesta. Kada je riječ o tome kao prioritet iz Republike Srpske insistiraju na istočnoj konekciji, što podrazumijeva rekonstrukciju i gasifikaciju toplana u Istočnom Sarajevu.  druge strane, u Federaciji BiH to vide kao potencijalni problem, jer projekat nije ekonomski opravdan.

Iz Energoinvesta podsjećaju da je cijena plina koju nude snabdjevači distributerima od januara do kraja trećeg kvartala ove godine umanjena za 37,4 posto u odnosu na kraj prošle godine. Šta građani očekuju i imaju li alternativu?

"Zbog načina određivanja cijene plina na tromjesečnoj osnovi a na osnovu kretanja ulaznih parametara u proteklih devet mjeseci, još je rano za prognoze u kom će se pravcu cijena kretati od Oktobra 2023. godine", ističu iz Energoinvesta.

BiH zavisi od Rusije i ruskog plina, rekao je direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva.

NEDELJKO ELEK, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo

"Konkretnim odnosom ruskih partnera čak je prolongiran onaj dug koji je imala Federacije BiH. Biće ga dovoljno. Saradnja tehničke prirode je dobra, imamo korektnu saradnju i sa BH Gasom".

Iz Republike Srpske insistiraju na projektu Istočne konekcije. Prvi korak je rekonstrukcija i plinifikacija toplana u Istočnom Sarajevu. Govoreći o prioritetima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je partnerima u Sarajevu: "Dajte nam da gradimo plinovod".

MILORAD DODIK, predsjednik RS

"Dvanaest godina čekamo da se neko smiluje od tih sarajevskih faktora i da tu dozvolu dobijemo i izgradimo prolaz ispod Drine i dalje da pojačamo gasovod na cijev prema Sarajevu i da pojačamo gasovodnu cijev prema Banjaluci. Ako nas Federacija dovede u poziciju, mi ćemo postojeći prolaz ispod Drine prepakovati tako da će biti korišten za naše potrebe, mi to ne želimo da se desi, ali smo dovedeni u poziciju da razmišljamo o tome".

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić saradnju u ovom segmentu među entitetima ocjenjuje korektnom, dok kantonalni ministar Almir Bečarević kao problem vidi projekat izgradnje Istočne konekcije jer nije, kaže, ekonomski orpavdan. Za njegovu realizaciju, dodaje, potrebno je 70 miliona maraka.

NERMIN NIKŠIĆ, premijer Federacije BiH

"Razgovaramo, dogovaramo se i u tom kontekstu treba i shvatiti ovu priču Istočne interkonekcije. Vlada u skladu sa svojim nadležnostima vodi računa i ima komunikaciju i da ćemo povesti računa o tome da ima dovoljno plina u BiH".

ALMIR BEČAREVIĆ, ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo

"Bojim se da u sklopu te investicije odnosno kroz cijenu transporta kroz sistem Republike Srpske da to u konačnici ne budu plaćali građani Kantona Sarajevo. Taj gasovod koji oni žele da grade od Vlasenice prema Istočnom Sarajevu, to je reon gdje gotovo ljudi uopće ne žive, gdje nemaju nikakvih privrednih aktivnosti i ja ne znam, izuzev građana Federacije, na kome oni zasnivaju da će im tu investiciju neko vratiti".

Prema procjeni Bečarevića, cijena prirodnog plina bi mogla rasti deset do 15 posto već od prvog oktobra, s obzirom na to da cijena nafte na svjetskom tržištu raste, prenosi BHRT.

(Energetika.ba)