Energetika.ba
Gas

Hrvatsko skladište plina je potpuno presušilo!

Autor: Energetika.ba
Hrvatsko skladište plina je potpuno presušilo!

Presušilo je hrvatsko podzemno skladište gasa "Okoli", objavila je firma "Podzemno skladište gasa", koja upravlja skladištem.

Kako je navela na svojim internet stranicama, od ponedjeljka je skladište sprovelo redovnu promjenu ciklusa rada te će nadjalje raditi u "načinu rada utiskivanje", piše Jutarnji list.

Ta vijest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u posljednjih desetak godina, a cijene tog energenta zbog neizvjesnosti koje je po pitanju sigurnosti snabdijevanja izazvala intervencija Rusije u Ukrajini dostigle su rekordno visoke nivoe.

Stručnjaci naglašavaju da će svojevrsno krizno stanje u evropskom gasnom sektoru potrajati do kraja sezone grijanja, koje predstavlja i najveći sektor potrošnje gasa.

Generalno, smatra se kako je kraj sezone u Hrvatskoj 1. april, pa iz tog proizlazi da će pritisak na hrvatski gasni sistem trajati još barem nekoliko nedjelja, piše list.

Razlog ovogodišnjeg rapidnog pražnjenja hrvatskog skladišta vjerovatno se može prepoznati u tržišnim okolnostima.

Naime, kako je cijena gasa od prošlog ljeta naovamo kontinuirano rasla, a posebno snažno na jesen, sve kompanije koje su zakupile kapacitete u skladištu i napunile ga gasom imale su snažan ekonomski motiv da troše taj gas, umjesto da ga kupuju po višestruko višim cijenama na tržištu.

Ipak, takva poslovna logika dovela je do iscrpljivanja tih rezervi, pa do kraja sezone grijanja sigurnost snabdijevanja gasom u Hrvatskoj zavisi isključivo od domaće proizvodnje i uvoza - najviše putem LNG terminala.

Energetika.ba