Energetika.ba
Gas

Izrael se uključuje u izgradnju gasne "Južne interkonekcije"

Autor: Energetika.ba
Izrael se uključuje u izgradnju gasne "Južne interkonekcije"

Kapitalni projekt "Južna interkonekcija", koji podrazumijeva izgradnju novog gasovoda koji će spajati Hrvatsku i BiH te omogućiti toliko potrebnu diversifikaciju izvora snabdjevanja ovog energenta, ali i otvoriti nove ekonomske perspektive razvoja, dobiva sve više strateških partnera.

"Država Izrael, prema svemu sudeći, jasno je prepoznala prednosti jednog ovakvog projekta za bezbjednost i što bolju efikasnost energetskog sektora u BiH, piše Večernji list BiH.

Galit Peleg, ambasador Izraela u BiH, kazala je za Bloomberg Adriju kako Izrael može značajno doprinjeti realizaciji projekta na različitim slojevima stabilnog snadbdjevanja gasom iz sadašnjih i budućih izvora, sajber bezbjednosti, infrastrukturi i organizacijskim holističkim rješenjima.

Ona je tom prilikom govorila i o projektu "Južna interkonekcija", kojim bi se riješila zavisnost BiH o gasu iz jednog izvora.

"Njegovo rješenje trebalo bi obezbjediti dugoročnu stabilnost i održivost projekta 'Južna interkonekcija' i cjelokupnog energetskog sektora u BiH", kazala je Peleg.

Savjet ministara na posljednjoj sjednici razmotrilo je prijedlog prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s osnovama za njegovo zaključivanje. Savjet ministara BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH da hitno predloži Parlamentu FBiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta "Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske".

Predviđeni je kapacitet interkonekcije do 1,5 milijardi kubni metara godišnje

(Energetika.ba)