Energetika.ba
Gas

Katar i Njemačka sklopili 15-ogodišnji ugovor o snabdijevanju gasom

Autor: Energetika.ba
Katar i Njemačka sklopili 15-ogodišnji ugovor o snabdijevanju gasom

Katar je objavio danas da je sa Njemačkom sklopljen 15-ogodišnji ugovor o snabdijevanju te zemlje prirodnim tečnim gasom, u jeku svetske energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Ugovor katarske državne firme Qatar Energy i američke kompanije ConcoPhilips doprinijet će naporima u podršci energetske bezbijednosti u Nemačkoj i u Evropi, rekao je katarski ministar energetike Saad Šerida Al-Kaabi na konferenciji za novinare.

Katar će prema dogovoru, od 2026. isporučivati do dva miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) godišnje do gasnog terminala u izgradnji u Brunsbitelu na sjeveru Njemačke, naveo je ministar, a prenosi France press.

ConocoPhillips ima udio u katarskom gasnom nalazištu u Persijskom zalivu koje Katar dijeli sa Iranom, prenosi AP.

Njemačka koja je bila vodeći uvoznik ruskog gasa prije početka rata u Ukrajini, nije uopšte dobila isporuke gasa od Rusije od kraja augusta.

Njemačka gradi pet terminala za tečni prirodni gas kao ključni dio plana da zamijeni ruske isporuke gasa, a prvi terminal će, kako se očekuje, uskoro biti pušten u rad. Najveći dio sadašnjih isporuka gasa Njemačkoj dolazi preko Norveške, Holandije i Belgije.

Kao dio njemačkih nastojanja da spriječi kraktoročne nestašice energenata uključeno je i privremeno ponovno aktiviranje termoelektrana na ugalj i produženje rada tri nuklearne elektrane koje je trebalo da budu isključene do kraja ove godine.

Kina, Japan i Južna Koreja glavna su tržišta Katara za gas, dok evropske zemlje sve više pokušavaju da sklope dogovore sa Dohom od početka ruske invazije u Ukrajini u nastojanju da obezbede različite izvore energije.

Energetika.ba / BETA