Energetika.ba
Gas

Košarac: Poziv 'trojci' da odblokira usvajanje odluke o Istočnoj interkonekciji

Autor: Energetika.ba
Košarac: Poziv 'trojci' da odblokira usvajanje odluke o Istočnoj interkonekciji

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac pozvao je lidere "trojke" da konsoliduju svoje redove i konačno odblokiraju proces usvajanja odluke u Predsjedništvu BiH u vezi sa izgradnjom Istočne nove interkonekcije.

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da se odugovlači sa davanjem saglasnosti za početak pregovora sa Srbijom za realizaciju ovog strateškog projekta, važnog za građane kako Srpske, tako i FBiH. Bošnjački ministri dali su podršku u Vijeću ministara BiH i zaista je nepotrebno, neracionalno i neprihvatljivo da projekat koči član Predsjedništva BiH, ističe Košarac.

Navodi da je izgradnja Istočne nove interkonekcije dio političkog dogovora.

- "Trojka" je obećala da neće blokirati projekte važne za RS. To im je prilika da vrate povjerenje i dokažu da su ozbiljni. Neka pokažu konkretno na djelu, dosta nam je deklarativne opredijeljenosti! Republika Srpska neće odustati od izgradnje Istočne nove interkonekcije, jer je riječ o projektu koji će za rezultat imati povećanje sigurnosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i osigurati dugoročnu energetsku stabilnost u RSi FBiH,navodi Košarac.

Kako on ističe, RS nikada nije blokirao razvojne projekte FBiH i ne postoji nijedan opravdan razlog za blokadu strateških projekata u RS.

- Ne želimo da zaustavljamo razvoj FBiH. Јednako tako, niko nema pravo da osporava i sprečava napredak RS. Naš cilj je da obezbijedimo više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u RS i FBiH. Istočna i južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine - zaključio je Košarac.

(Energetika.ba)