Energetika.ba
Gas

Ministar Džindić s direktorima: Nema rasta cijene plina, prelaskom na Turski tok poslovanje bolje za 25 posto

Autor: Energetika.ba
Ministar Džindić s direktorima: Nema rasta cijene plina, prelaskom na Turski tok poslovanje bolje za 25 posto

U zgradi Vlade Federacije BiH održana je press konferencija federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević, v.d. direktora BH Gasa Mihajla Krmpotića, te v.d. direktora KJKP „Sarajevogas“ Edisa Bakovića.

Razlog održavanja konferencije je predstavljanje informacije o snabdijevanju gasom Federacije BiH te je navedeno da će ove institucije u daljnjem periodu zajedno raditi kao i to da do kraja godine neće biti rasta cijene plina.

Ministar Džindić istakao je da Uredba o organizaciji gasne privrede jasna od 2007. godine te da se davno trebalo zajednički raditi na polju snabdijevanja gasom.

- Bilo je puno turbulencija i problema. Čast i zadovoljstvo mi je da vidim ova tri direktora na jednom mjestu, vidi se ta pozitivna energija i želja da omogućimo sigurno snabdijevanje gasom, pod najboljim u slovima - rekao je Džindić, prenosi Avaz.

"Vjerujem da će ovaj sastav odgovoriti izazovu", kazao je Džindić.

Direktorica Energoinvesta rekla je da je osnovna uloga ove kompanije snabdijevanje gasom.

- Nakon što snabdjevač kupi gas, on postaje vlasnik tog gasa i dalje ga prodaje operatorima. Ovo je princip svih zemalja i napokon će te aktivnosti u BiH biti jasno pojašnjene - kazala je Hadžialjević.

Dodala je da Energoinvest kao snabdjevač ne može biti operator sistema.

- Mi imamo samo jedan pravac snabdijevanja, iz Zvornika i kupujemo gas iz Ruske Federacije - kazala je Hadžialjević.

Dodala je da prelazak na Turski tok snabdijevanja pokazalo bolje poslovanje od 25 posto. Cijena gasa Turskim i Mađarskim tokom je, kako navodi, ista.

- Indeks troškova transporta kroz Ukrajinu, Mađarsku i Srbiju je 125, a kroz Turski tok je 100 - istakla je Hadžialjević.

Energetika.ba