Energetika.ba
Gas

Nije nastavljena isporuka plina glavnim evropskim plinovodom

Autor: Energetika.ba
Nije nastavljena isporuka plina glavnim evropskim plinovodom

Isporuka ruskog plina glavnim evropskim plinovodom Sjeverni tok 1 nije nastavljena danas, iako je Rusija najavila da će se to desiti. Time je u Evropi povećana zabrinutost da tokom predstojeće zime neće biti dovoljno energenata.

Ruska energetska kompanija Gazprom je saopćila da je isporuka obustavljena zbog toga što su uočena curenja na plinovodu, a koja se moraju otkloniti. Prekid isporuke traje tri dana, a Evropska unija je optužila Rusiju da prekidom energente koristi kao oružje usljed rata u Ukrajini. Moskva to negira, prenosi BBC.

Ovo je uzrokovalo dodatnu zabrinutost da će plin biti još skuplji. Ovaj energent je na Starom kontinentu od augusta prošle godine skuplji za čak 400 posto. Poskupljenje energenata je uzrokovalo poskupljenje skoro svih potrepština.

Komesar EU za ekonomiju Paolo Gentiloni je u izjavi za američku televizijsku kuću CNBC izjavio da se Unija ne boji ruskog predsjednika Vladimira Putina te da je spremna reagirati ako Rusija zaista potpuno obustavi isporuku plina.

Za razliku od prošlomjesečne obustave isporuke plina Sjevernim tokom 1, koja je trajala 10 dana, ova posljednja je najavljena prije dvije sedmice. Radove na plinovodu izvodi Gazprom, a ne švicarska kompanija Nord Stream AG, što ranije nije bio slučaj.

Rusija, koja je u junu isporuku plina Sjevernim tokom 1 smanjila na 40 posto kapaciteta, a u julu na 20 posto, tvrdi da postoje problemi u održavanju ovog plinovoda zbog sankcija Zapada. Prema njenim navodima, otežava joj se pristup sredstvima potrebnim za održavanje.

Nakon početka rata u Ukrajini, potpuno je prekinuta isporuka plina Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, objavila je agencija Reuters.

(Energetika.ba)