Energetika.ba
Gas

Ništa od oporavka potrošnje gasa u Evropi

Autor: Energetika.ba
Ništa od oporavka potrošnje gasa u Evropi

Gospodarska kriza u Evropskoj uniji uzima svoj danak u padu potrošnje energije, koji se ne može pripisati energetskoj učinkovitosti, već padu proizvodnosti. Potražnja za prirodnim gasom u Evropi i dalje je slaba, nakon prošlogodišnje dramatične energetske krize i najveći dio uništene potražnje vjerovatno će biti trajan, smatra francuska naftno-gasna kompanija Engie.

Evropska potražnja za plinom pala je od kraja 2021. zbog ogromnog skoka cijena, ruske invazije na Ukrajinu i prekida velikog dijela opskrbe ruskim gasom koji je stizao kopnenim putem. Vlade su pozvale na uštedu energije, a industrije su koristile manje količine gasa zbog visokih cijena i slabljenja gospodarskih aktivnosti.

"U zavisnosti od veličine ovih današnjih kupaca, ne vidimo oporavak potražnje u odnosu na ono što se dogodilo lani", izjavila je glavna izvršna direktorica Engieja Catherine MacGregor u utorak u izvještaju o prihodima kompanije, a prenosi Bloomberg.

"Ono što se naziva „uništenjem potražnje“ događa se u rasponu od 10% do 20%, u zavisnosti od vrste kupaca. Mislimo da će ovo u velikoj mjeri ostati. Ne mislimo da će se pogoršati, ali mislimo da je prilično strukturalno.", iznijela je MacGregor.

Rast potražnje na vidiku?!

Njena razmišljanja ponavljaju one izvršnog direktora Vitol grupe Russela Hardyja, koji je prošlog mjeseca rekao da se dio izgubljene evropske potražnje za prirodnim gasom zbog energetske krize i rekordno visokih cijena više nikada ne može vratiti.

“Za plinom je potražnja u Evropi pala, uz dvocifreno smanjenje u postocima. Očekujemo da će dio izgubljene potražnje biti trajan,” rekao je Hardy za Energy Intelligence Forum u oktobru.

Ranije ovog mjeseca, analitičari i stručnjaci iz industrije rekli su Bloombergu da bi potražnja za prirodnim gasom u Evropi mogla početi rasti ove zime s većom potrošnjom električne energije na glavnim tržištima i ublažavanjem uništenja industrijske potražnje u eurozoni.

Istraživanje među ekonomistima koje je proveo Bloomberg pokazalo je da stručnjaci vjeruju da bi se pad industrijske potražnje za plinom mogao ublažiti početkom sljedeće godine. Osim toga, BloombergNEF prognozira povratak potrošnje energije na razine prije energetske krize na nekim ključnim evropskim tržištima, objavio je OilPrice.

(Energetika.ba)