Energetika.ba
Gas

Njemačka dala zeleno svjetlo za nastavak gradnje gasovoda Sjeverni tok 2

Autor: Energetika.ba
Njemačka dala zeleno svjetlo za nastavak gradnje gasovoda Sjeverni tok 2

Njemačka savezna mornarička i hiodrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se gradnja Sjevernog toka 2, kontroverznog gasovoda koji povezuje tu zemlju s Rusijom, odmah nastavi u njemačkim vodama.

Na odluku BSH, objavljenu u saopćenju u petak, mogla bi se, ipak, uložiti žalba, naprimjer grupa za zaštitu okoliša.

Prethodnom dozvolom dopustio bi se nastavak radova u njemačkoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) od kraja maja.

Skoro dovršeni Sjeverni tok 2 trebao bi udvostručiti količine ruskog prirodnog gasa koji se dostavlja u Njemačku preko Crnog mora, s ciljem pružanja dovoljnih količina energije toj zemlji, koja se kroz fazne procese lišava proizvodnje energije u termoelektranama ili u nuklearnim elektranama.

Sjedinjene Države tvrde, ipak, da će novi plinovod povećati evropsku energetsku ovisnost o Rusiji i uvele su sankcije projektu.

Prijetnja sankcijama nagnala je švicarsku kompaniju da povuče svoj specijalni brod iz te regije krajem 2019. Kao rezultat novonastale situacije, projekat Sjeverni tok 2 morao je da uvede drugačiju vrstu broda, što je zahtjevalo izdavanje nove dozvole.

Tako je ruski brod nazvan Fortuna, napustio njemački grad Wismar u četvrtak i usidrio se u baltičku luku Rostock u petak ujutro, saopćeno je na websiteu vesselfinder.com.

Danske vlasti saopćile su da će se radovi u blizini otoka Bornholm nastaviti u petak, uz učešće broda Fortuna. Nakon što brod stigne na određenu lokaciju u danskim vodama, pripremni radovi i testovi će započeti, saopćio je Sjeverni tok 2, ne objavljujući tačan datum.

Energetika.ba / FENA