Energetika.ba
Gas

Švedska okončala istragu o eksplozijama na cjevovodima Sjevernog toka

Autor: Energetika.ba
Švedska okončala istragu o eksplozijama na cjevovodima Sjevernog toka
Foto: Agencija

Švedska je u srijedu odustala od istrage o eksplozijama koje su se dogodile 2022. godine na cjevovodima Sjevernog toka koji su prenosili ruski plin u Njemačku, rekavši da nije nadležna u tom slučaju, te je predala dokaze koje je do sada otkrila njemačkim istražiteljima.

Cjevovodi Sjeverni tok 1 i 2 vrijedni više milijardi dolara koji transportuju plin ispod Baltičkog mora prekinuti su nizom eksplozija u švedskoj i danskoj ekonomskoj zoni u septembru 2022. godine, pri čemu su u zrak ispuštene ogromne količine metana.

Rusija i Zapad optužili su jedni druge za ove eksplozije, te porekli bilo kakvu umiješanost i niko nije preuzeo odgovornost.

Švedski tužitelji zaključili su da se ništa nije pojavilo što bi ukazivalo na to da su Švedska ili švedski državljani bili umiješani u napad koji se dogodio 'u međunarodnim vodama', javlja Reuters.

- U kontekstu situacije koju sada imamo, možemo reći da Švedska ovdje više nema nikakvu nadležnost - rekao je javni tužitelj Mats Ljungqvist u izjavi.

Danska i Njemačka su pokrenule odvojene istrage, a Švedska je rekla da će proslijediti svoje dokaze.

- U okviru ove pravne saradnje uspjeli smo predati materijal koji se može koristiti kao dokaz u njemačkoj istrazi - saopćilo je švedsko tužilaštvo.