Energetika.ba
Gas

Okončani maratonski pregovori: EU ograničila cijenu plina

Autor: Energetika.ba
Okončani maratonski pregovori: EU ograničila cijenu plina

Ministri energetike država članica Evropske unije dogovorili su se danas da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Protiv toga plafona bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska su bile suzdržane, a Njemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Za odluku ne treba imati konsenzus, nego je dovoljna kvalificirana većina, što znači da je treba podržati 55 posto država članica, to jest njih 15, koje čine najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije. Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. februara sljedeće godine.

Ministri energetike na svom prošlosedmičnom sastanku nisu se uspjeli dogovoriti o ograničenju cijena plina jer je za većinu država članica bio neprihvatljiv prijedlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cijene plina.

Evropska komisija potkraj novembra predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj berzi plina (TTF) bude dvije sedmice iznad 275 eura po megavatsatu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tokom dvije sedmice.

Češko je predsjedništvo na sastanak došlo s novim prijedlogom po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cijena plina dostigne 188 eura za megavatsat u razdoblju od tri dana.

Energetika.ba / Hina