Energetika.ba
Gas

Oštećen plinovod u koritu Save kod Zagreba

Autor: Energetika.ba
Oštećen plinovod u koritu Save kod Zagreba

Plinacro je danas izvijestio da je krajem oktobra za prolaska vodnog vala na Savi na području Podsuseda došlo do oštećenja plinovoda Lučko-Zabok u koritu rijeke Save.

A brzom intervencijom i preusmjeravanjem tokova plina spriječen je prekid isporuke zapadnom dijelu grada Zagreba.

U saopćenju objavljenom radi brojnih upita o propuštanju na dionici magistralnog plinovoda Lučko-Zabok (DN 500), iz Plinacroa navode kako je u utorak 31. oktobra tokom prolaska vodnog vala na Savi u području Podsuseda došlo do oštećenja plinovoda u koritu rijeke Save između blokadnih stanica Rakitje i Zaprešić, što je za posljedicu imalo pad tlaka na mjerno-redukcijskim stanicama Zaprešić, Zagreb zapad i Zagreb jug.

"Pravodobnom intervencijom te preusmjeravanjem tokova plina spriječen je prekid isporuke plina za područje zapadnog dijela grada Zagreba, Svete Nedelje, Samobora i Zaprešića. Blokadne stanice Rakitje i Zaprešić odradile su svoju sigurnosnu funkciju automatskog zatvaranja dionice plinovoda na kojoj je dijagnosticiran pad tlaka i time spriječile istjecanje plina u atmosferu, tako da nije došlo do negativnih posljedica po okoliš", kažu u Plinacrou.

"Iako se radi o oštećenju koje, zbog lokacije plinovoda ispod korita rijeke Save te zbog izuzetno visokog vodostaja, nije bilo moguće odmah sanirati, poduzete su sve mjere za osiguranje pouzdane isporuke plina i sigurnost opskrbe za krajnje kupce koji niti u jednom trenutku nisu ostali bez plina", ističu iz operatora plinskoga transportnog sustava.

Iz Plinacroa objašnjavaju da su njihove stručne službe odmah pristupile razradi tehničkog rješenja sanacije dionice plinovoda ispod rijeke Save, koja će se morati provesti bušenjem ispod korita rijeke.

"S obzirom na složenost radova na sanaciji plinovoda, kao i na činjenicu da je iste potrebno obaviti u koritu rijeke Save, uvjete i vrijeme izvođenja radova Plinacro će dogovoriti s Hrvatskim vodama. Za procjenu završetka izvođenja radova ključan faktor su vremenske prilike, s obzirom na razdoblje godine u kojemu je vrlo često izlijevanje Save iz korita do nasipa, dakle u zoni izvođenja radova", navodi se u saopćenju.

Ističu kako su o spomenutom oštećenju obaviješteni korisnici plinskoga transportnog sustava, među kojima i slovenski operator transportnog sustava, s obzirom na to da oštećenje dionice plinovoda Lučko - Zabok izravno utječe i na rad interkonekcije s Republikom Slovenijom. Naime, zbog oštećenja je ograničen kapacitet na interkonekciji sa Slovenijom, navode iz Plinacroa.

(Biznis.ba)