Energetika.ba
Gas

Povučen zahtjev za glavnu maršrutu "Sjevernog toka 2" u Danskoj

Autor: Energetika.ba
Povučen zahtjev za glavnu maršrutu "Sjevernog toka 2" u Danskoj

Kompanija-operater "Sjevernog toka 2" povukla je zahtjev za izgradnju gasovoda na glavnoj maršruti koja prolazi kroz teritorijalne vode Danske, južno od ostrva Bornholm i usredsrediće se na sjeverozapadnu i jugoistočnu maršrutu, saopštio je "Nord strim 2 AD".

Zvanično pismo o toj odluci predato je Energetskoj agenciji Danske.

"Ovaj korak je bio neophodan, pošto više od dvije godine od trenutka podnošenja zahtjeva bivša Vlada Danske nikako nije pokazala da će odluka biti donijeta", objasnio je izvršni direktor kompanije Matijas Varnig.

On je naglasio da „Nord strim 2 AD" i njeni investitori očekuju "transparentan i predvidljiv proces donošenja odluka, posebno ako se ima u vidu da je u vodama četiri druge zemlje izgradnja gasovoda u uznapredovaloj fazi".

"Sjeverni tok 2" podrazumijeva izgradnju dva kraka ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Njemačke. Projekat realizuje kompanija "Nord strim 2 AD", prenosi Sputnik.

Planirano je da novi gasovod bude izgrađen ove godine, a ostalo je da se dobije saglasnost za njegovu izgradnju na teritoriji Danske. Danske vlasti za sada ne mogu tačno da kažu kada će izdati dozvolu za izgradnju gasovoda, pošto prvo treba dati ekološku procjenu i organizovati javne konsultacije.

Prema mišljenju predstavnika "Nord strima 2", Danska namjerno usporava realizaciju projekta, samim tim podrivajući povjerenje investitora.

Energetika.ba