Energetika.ba
nadmašila sad

Preokret u evropskoj energetskoj politici: Rusija opet najveći dobavljač plina

Autor: Energetika.ba
Preokret u evropskoj energetskoj politici: Rusija opet najveći dobavljač plina
Foto: Ilustracija

Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, evropski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Evropi u gotovo dvije godine.

Preokret koji se dogodio u maju ukazuje na poteškoće u smanjenju evropske ovisnosti o plinu iz Rusije, pri čemu se nekoliko istočnoevropskih zemalja još uvijek oslanja na uvoz iz svog komšiluka.

"Iznenađujuće je vidjeti tržišni udio ruskog plina i ukapljenog prirodnog plina inč viši u Evropi nakon svega što smo prošli i svih napora uloženih da se opskrba energijom odvoji i smanji rizik", Tom Marzec-Manser, voditelj analitiku plina u konsultantskoj firmi ICIS, rekao je za Financial Times.

Odmah nakon što je Rusija pokrenula opsežnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., srezala je opskrbu Evropom plinom iz plinovoda, a regija je povećala uvoz LNG-a sa SAD-om kao glavnim dobavljačem.

Sa svim sankcijama i reakcijama Moskve na te sankcije, Sjedinjene Države su u rujnu 2022. pretekle Rusiju kao opskrbljivača plinom Evropi i od 2023. čine oko petinu opskrbe LNG-om u regiji, prenosi SEEbiz.

Međutim, prošlog mjeseca isporuke plina i LNG-a iz ruskih cjevovoda činile su 15 posto ukupne opskrbe EU-a, UK-a, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, prema podacima ICIS-a.

U međuvremenu, LNG iz Sjedinjenih Država činio je do 14 posto opskrbe regije, što je najniža vrijednost od augusta 2022.

Prema ICIS-u, preokret je došao usred općeg porasta evropskog uvoza ruskog LNG-a. Važno je napomenuti da Rusija i dalje opskrbljuje Evropu plinovodima kroz Ukrajinu i Tursku.

Na tokove u maju također je utjecalo nekoliko jednokratnih faktora, uključujući prekid u glavnom američkom postrojenju za izvoz LNG-a, dok je Rusija nastavila slati više plina kroz Tursku prije planiranog održavanja u junu.

Međutim, Marzec-Manser iz ICIS-a rekao je da preokret "vjerovatno neće potrajati". Kasnije ove godine Rusija će moći isporučivati LNG u Aziju svojim Sjevernim morskim putem. Očekuje se da će vjerovatno smanjiti količinu poslanu u Evropu, dok je proizvodnja LNG-a u SAD-u ponovno porasla.

“Rusija ima ograničenu fleksibilnost da zadrži ovaj udio u Evropi kako potražnja za plinom raste sljedeće zime, dok ukupna proizvodnja LNG-a u SAD-u samo raste s još više novih kapaciteta koji dolaze na globalno tržište do kraja godine ”, objasnio je Manser.

Još jedan faktor vrijedan pažnje je tranzitni sporazum između Ukrajine i Rusije koji također ističe ove godine, što dovodi u opasnost tokove kroz rutu.