Energetika.ba
Gas

Ruski Gazprom želi Poljskoj povisiti cijenu plina

Autor: Energetika.ba
Ruski Gazprom želi Poljskoj povisiti cijenu plina

Ruski Gazprom poslao je prijedlog poljskoj državnoj naftnoj i plinskoj tvrtki PGNiG za povećanje cijena plina od studenoga ove godine, priopćio je Gazprom u utorak, dok poljska strana prijedlog drži neutemeljenim.

"Postupajući u skladu s uvjetima ugovora, Gazprom Export je 9. studenoga poljskom PGNiG-u poslao prijedlog za reviziju cijene u ugovoru za opskrbu plinom od studenog 2020. i to naviše", priopćila je tvrtka.

Varšava je potvrdila primitak prijedloga i izjavila da ga smatra neutemeljenim i neusklađenim s formalnim propozicijama u "ugovoru iz Yamala".

Gazprom prošli tjedan tužio Poljsku

Ranije je PGNiG podnio zahtjev za smanjenje cijene prirodnog plina koji Poljskoj isporučuje Gazprom, pozivajući se na ugovornu odredbu prema kojoj svake tri godine svaka od ugovornih strana ima pravo zalagati se za reviziju cjenovnih uvjeta opskrbe, ako smatra da oni ne odgovaraju stanju na tržištu.

Ugovor iz Yamala predviđa opskrbu Poljske s oko deset milijardi kubnih metara ruskog plina na godinu, a Poljska je dužna preuzeti najmanje 8,7 milijardi kubika na godinu pod uvjetom "uzmi ili plati". Sporazum vrijedi do 2022. godine.

Ruski prijedlog povećanja cijene plina uslijedio je nakon što je Gazprom prošli tjedan podnio tužbu protiv Poljske kako bi osporio novčanu kaznu od 29,1 milijarde zlota (7,6 milijardi dolara), izrečenu zbog navodnih nepravilnosti u kontroverznom projektu plinovoda Sjeverni tok 2.

Naime, poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača UOKiK izrekao je novčane kazne tvrtkama koje grade Sjeverni tok 2 početkom listopada, uz obrazloženje da su sklopile niz sporazuma o financiranju, ne zatraživši potrebnu dozvolu.

Poljska se protivi završenom plinovodu Sjeverni tok 2

Kažnjeni su Gazprom, francusko-švicarski Engie Energy, njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV i nizozemsko-britanski Shell, a regulator je od njih zatražio i da raskinu ugovore o financiranju.

Gazprom je odbacio mišljenje poljskog regulatora i podnio tužbu sudu u Varšavi.

Poljska se žestoko protivi gotovo završenom plinovodu Sjeverni tok 2, koji će transportirati milijarde kubnih metara prirodnog plina iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more.

Poljska javnost smatra ulaganje ekonomski neisplativim političkim projektom koji bi ojačao ruski utjecaj u Europi zaobilaženjem tranzitnih zemalja poput Ukrajine, Bjelorusije i Poljske.

Izgradnja plinovoda trenutno je obustavljena zbog sankcija koje je uveo SAD, koji također zastupa stajalište da bi projekt ojačao energetsku, a time i političku ovisnost Europe o Rusiji.

Energetika.ba / Hina