Energetika.ba
Gas

Slovenija potpisala petogodišnji ugovor s Gazpromom

Autor: Energetika.ba
Slovenija potpisala petogodišnji ugovor s Gazpromom

Predstavnici Slovenije i ruske plinske kompanije Gazprom potpisali su u petak petogodišnji ugovor o opkskrbi te zemlje plinom, kojim se predviđa uvoz ruskog plina od oko 600 milijuna kubnih metara godišnje. Vrijednost ugovora, međutim, nije objelodanjena, prenosi slovenska agencija STA.

Nakon potpisivanja ugovora u ime slovenske kompanije Geoplin, izvršni direktor te kompanije Boštjan Napast je rekao da je ovaj korak dobar znak za potencijalnu dugoročnu suradnju, dok je ispred Gazprom Exporta ugovor potpisala generalna direktorka Elena Burmistrova.

Direktor Geoplina je, također, rekao da je ekonomska diplomacija Slovenije odigrala značajnu ulogu, i zahvalio se predsjedniku Borutu Pahoru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavecu na njihovim naporima.

"Slovenija i Rusija imaju dobru suradnju usprkos kompleksnosti međunarodnih odnosa", izjavio je Erjavec, dodajući da je ovaj ugovor naročito važan za slovensku ekonomiju čija potražnja za energentima raste.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i potpredsjednik Gasproma Aleksandar Medvedev i ambasador Rusije u LJubljani Doku Zavgajev.

Ugovorom će, prema nekim procjenama, biti zadovoljeno oko 5 posto energetskih potreba Slovenije.

Energetika.ba