Energetika.ba
Gas

Španija gasom spašava Evropu: Scholz aktuelizirao projekt zaboravljenog gasovoda

Autor: Energetika.ba
Španija gasom spašava Evropu: Scholz aktuelizirao projekt zaboravljenog gasovoda

Zbog odnosa između Rusije i Zapada i sankcija koje su nametnute Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, Evropa je sve više razmatra alternativne načine za snabdijevanje gasom, a jedna od zemalja koja bi se mogla ocijeniti kao spasilac je i Španija, prenosi Klix.ba.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je kako se zalaže za izgradnju gasovoda od Portugala preko Španije i Francuske, a koji bi svoj kraj imao na području centralne Evrope.

"Mislim da bismo se zaista trebali pozabaviti ovakvim projektom. Postojat će i druge veze između sjeverne Afrike i Evrope koje će nam pomoći da diverzificiramo naše energetsko snabdijevanje", rekao je Scholz.

Tim povodom oglasila se i ministrica energetike Španije Teresa Ribera koja je rekla kako je ova država spremna za ovakav projekt te da je gasovod do Francuske moguć za manje od godinu.

"Što se tiče nove interkonekcije, gasovod bi mogao raditi za otprilike osam ili devet mjeseci na južnoj stranici granice", rekla je Ribera.

Optimističan je bio i premijer Portugala Antonio Costa koji je pozdravio inicijativu Olafa Scholza i naglasio kako Portugal može igrati važnu ulogu na tržištu gasa.

"Pirinejsko polustrvo ima kapacitet da zamijeni veliki dio tečnog prirodnog gasa koji centralna Evropa danas uvozi iz Rusije", poručio je Costa.

Energetika.ba