Energetika.ba
Gas

Šta za Srbiju znači ''balkanski tok''?

Autor: Energetika.ba
Šta za Srbiju znači ''balkanski tok''?

Izgradnja ''balkanskog toka'' koji su poslije sastanka kvadrilaterale u Bukureštu najavili premijeri Bugarska i Grčka, dobar je potez kojim zemlje Balkana uključujući i Srbiju, pokušavaju da pronađu kompromis između interesa velikih sila i riješe svoje probleme s gasom, izjavio je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

U intervjuu za TV Prva, on je rekao da su sve zemlje zainteresovane za ''Balkanski tok'' deficitarne s gasom i da imaju na raspolaganju ruski gas koji može da zadovolji sve njihove potrebe, ali da zbog interesa SAD, koje "miniraju'' sve projekte s ruskim gasom, Evropska energetska zajednica pokušava da nađe novo rješenje.

''Amerikanci ne žele da se ovde plasira ruski gas da bi Rusija manje zaradila od prodaje nafte i gasa, dok evropske zemlje smatraju da je ruski gas neophodan'''', rekao je Vuletić.

On smatra da Bugarska, Rumunija, Grčka i Srbija dobro sarađuju pokušavajući da se povežu s gasovodima sa drugih prostora kao što je gasovod iz Izraela ili onaj koji bi dolazio iz Rumunije, odnosno Crnog mora.

''Mislim da bi ovaj dogovor oko balkanskog gasovoda zadovoljio potrebe tih zemalja. Oko 80 odsto gasa bilo bi iz Rusije, a 20 odsto iz drugih izvora", rekao je Vuletić.

Dodaje da je Srbija mali potrošač gasa i da godišnje potroši oko 2,5 milijarde kubnih metara gasa, dok Evropa troši oko 550 milijardi.

Na konstataciju da 1. januara 2020. godine ističe ugovor za snabdijevanje Evrope ruskim gasom preko Ukrajine i pitanje šta će se dogoditi ukoliko se ne postigne dogovor, Vuletić kaže da prestanak transporta gasa ne bi bila politička, već ekonomska i tehnička odluka.

Ističe da je gasovodu preko Ukrajine, koji je izgrađen početkom 70-ih, ''istekao rok trajanja'' i da zahteva rekonstrukcija koja bi bila znatno skuplja od izgradnje gasovoda ispod Baltičkog ili Crnog mora.

Napominje da će, ako se ne postigne dogovor i prekine transport gasa preko Ukrajine, Srbija biti u teškoj situaciji jer će morati da se snabdijeva gasom iz drugih izvora i po višim cijenama.

Energetika.ba