Energetika.ba
Gas

Sve skuplje gorivo na srpskim pumpama

Autor: Energetika.ba
Sve skuplje gorivo na srpskim pumpama

Dizel gorivo poskupilo je na pumpama od nove godine 3,5 dinara, a benzin 1,5 dinara po litru, što je bilo i očekivano ako se zna da je cena nafte na svjetskoj berzi za posljednjih pola godine skočila sa 45 na čak 70 dolara za barel. Benzin se sada toči u prosjeku po cijeni od 145,2 a dizel za 154,2 dinara.

– Od prije nekoliko dana situacija je počela da se mijenja pa cijena barela nafte pada. U subotu je koštala oko 65 dolara, pa ako se ovaj trend nastavi i narednih dana, realno je očekivati da će gorivo pojeftiniti kod nas – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ono što bi izuzetno moglo da dovede do novog poskupljenja goriva je povećanje akciza, budući da se ona svake godine u ovo vrijeme usklađuje s rastom potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

- Akciza bi mogla da bude veća za oko 3%. Ukoliko bi, dakle, vlada donijela odluku o povećanju akcize na derivate, oni bi poskupili oko dva dinara sa PDV-om. Naravno, to ne znači da gorivo mora zbog toga da poskupi i na pumpama. Ne mora. Prošle godine je akciza povećana, ali gorivo zbog toga na pumpama nije poskupilo – naglašava Mićović.

Prije nove godine gorivo je poskupilo i u BiH i sada se prodaje iznad jednog eura, što dugo nije bio slučaj. Preračunato, benzin košta 125,6 dinara, a dizel 123,2 dinara zbog povećanih državnih zahvatanja. Gorivo je od prije neki dan skuplje i u Crnoj Gori zbog povećanja PDV-a – sa 19 na 21%.

- Međutim, čak i sa ovim povećanjima, cijene u komšiluku su niže od srpskih. Razlog je što su naša zahvatanja i dalje mnogo viša od ostalih. Teško je pretpostaviti dalje kretanje cijena sirove nafte. Kako sada stvari stoje procjene su da bi u ovoj godini, u koju smo ušli sa cijenom od 66 dolara, prosječna godišnja cijena barela nafte tipa brent (koja se prerađuje kod nas) mogla biti između 52 i 57 dolara – predviđa Mićović.

Energetika.ba