Energetika.ba
Gas

Turski ministar energetike Albayrak: Plinovod TANAP puštamo u rad 12. juna

Autor: Energetika.ba
Turski ministar energetike Albayrak: Plinovod TANAP puštamo u rad 12. juna

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Berat Albayrak izjavio je danas u Bursi kako će 12. juna ove godine biti svečano pušten u rad Transanadolijski plinovod TANAP, koji će plin iz Azerbejdžana prenosti do Turske.

Albayrak je boravio u turskom gradu Bursi, gdje je prisustvovao sastanku Udruzenja za distribuciju električne energije (ELDER).

Tom prilikom istakao je kako je Stanka pravde i razvoja (AK Parti) tokom posljednjih 15 godina vodila paralom "Neka živi čovjek, živjet će i država". Albayrak je istakao kako Turska u 2018. godini ima za cilj jednu vrlo snažnu energetsku politiku.

"Za projekat TANAP smo govorili da je projekat stoljeća i trenutno radove na ovom plinovodu privodimo kraju. Uz učešće našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, te brojnih drugih visokih zvaničnika dvije zemlje, 12. juna ćemo plinovod TANAP svečano pustiti u rad", rekao je Albayrak.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je prilikom posjete Azerbejdžanu, krajem oktobra 2017. godine, najavio da će uskoro prve količine plina iz Azerbejdžana krenuti prema Turskoj, a zatim i prema Evropi.

Plinovod TANAP će u Tursku dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana. U prvoj fazi plinovo prelazi preko tursko-gruzijske granice i završava u turskoj provinciji Eskisehir, gdje su izgrađene kompresorske stanice.

Drugi dio projekta starta iz Eskisehira i nastavlja do Ipsale u Edirneu na tursko-grčkoj granici, gdje će TANAP biti povezan na Transmediteranski gasovod (TAP), koji će azerbejdžanski gas dalje isporučivati evropskom tržištu.

Dvostruki cjevovod promjera je 36 inča, a cijeli TANAP dugačak je 1.850 kilometara. Godišnji kapacitet TANAP-a iznosit će 16 milijardi kubnih metara gasa, od toga Turska će koristiti šest milijardi kubnih metara dok će preostalih deset milijardi kubika gasa biti isporučivano evropskom tržištu.

Energetika.ba / AA