Energetika.ba
Gas

U crnogorskim vodama ima nafte i gasa, koliko ide državi?

Autor: Energetika.ba
U crnogorskim vodama ima nafte i gasa, koliko ide državi?

Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019.

To je izjavio za televiziju Crne Gore Vladan Dubljević, direktor Uprave za ugljovodonike.

"Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko milion i po evra godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa", rekao je Dubljević, prenosi portal "Cdm".

Prema njegovim riječima, profit će se dijeliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti.

Istraživanja u prethodnom vijeku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smješteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, navodi se u tekstu.

"Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gdje se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena prije tri godine raspisivanjem prvog tendera" dodaje se.

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016.

Drugi je sklopljen sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izvještaj nezavisnog procjenitelja "Competent Persons Report - CPR" u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.

Energerika.ba / Tanjug