Energetika.ba
Gas

U Federaciji BiH pojeftinjuje plin

Autor: Energetika.ba
U Federaciji BiH pojeftinjuje plin

"BH-Gas" je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa, analize trenutnih parametara cijene nafte i naftnih derivata, te analitičkim pristupom ostalim kalkulativnim elementima koji čine cijenu prirodnog gasa, formirao prijedlog nove veleprodajne cijene prirodnog gasa, saopćeno je iz ove kompanije.

Na bazi ovako analiziranih kalkulativnih elemenata BH-Gas je formirao prijedlog i uputio materijal na usvajanje prema nadležnim organima i institucijama s prijedlogom nove veleprodajne cijene.

Tako je nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije 485 KM/1000 Sm3.

To znači smanjenje od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa koja iznosi 530 KM/1000 Sm3.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa, prema prijedlogu, će biti u primjeni od 01.01.2021.godine.

Istovremeno, BH-Gas dostavlja procjenu troškova grijanja za prosječni stambeni prostor od cca. 80 m2.

Specifična godišnja toplotna energija je cca 150 kWh/m2, pa je ukupna potrebna energija za grijanje 80 m2 stambenog prostora za sezonu grijanja je 12.000 kWh...

U vezi s tim, sačinjena je uporedna analiza s ostalim energentima s primjenjenom novom veleprodajnom cijenom prirodnog gasa, koja pokazuje da je cijena prirodnog gasa, s PDV-om, na distributivnim sistemima apsolutno konkurenta ostalim energentima, a posebno onim gorivima koji zagađuju zrak.

U BH-Gasu smatraju da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak s čvrstih goriva na prirodni gas.

Cijena koja će biti u primjeni od 01.01.2021.godine bit će među najnižim cijenama prirodnog gasa za domaćinstva u Evropi, navodi se u saopćenju.

( FENA)