Energetika.ba
Gas

U mjesec dana prosječna cijena benzina u Srbiji porasla 4,8%, a dizela 6,2%

Autor: Energetika.ba
U mjesec dana prosječna cijena benzina u Srbiji porasla 4,8%, a dizela 6,2%
Revoltirani vozači najavljuju proteste za 8. jun, dok ekonomisti podsjećaju da je na potezu vlada koja ima mogućnost da interveniše.

A šta je "poguralo" cijene na pumpama? Jasno, cijena sirove nafte. Iako se u junu 2017. barel prodavao za oko 44 dolara, cijena "crnog zlata" samo je išla ka gore i u 2018. dostigla 80 dolara za barel. I danas je cijena na tržištu visoka, 75,4 dolara po barelu.

Zato je u posljednjih mesec dana prosječna cijena benzina u Srbiji veća za 4,8 a dizela za 6,2 odsto. Benzin od 95 oktana dostigao je cijenu od 152 dinara za litar, eurodizel i 162, dok su cijene litra "kvalitetnijeg" benzina i eurodizela i do 167 dinara.

Država ne preuzima konkretne mjere, iako za to postoji način. Zakonom o akcizama je predviđeno da Vlada može bez promjene zakona da smanji akcizu i do 20 odsto, a da ih nakon prestanka poremećaja vrati na raniji nivo. Takav potez Vlada je povukla 2012. godine.

"Pratićemo kako će se te cijene u narednom periodu razvijati, sa nadom da će doći do pada cijene sirove nafte i cijene derivata, ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo na nivou vlade vidjeti koje mjere imamo na raspolaganju, pri čemu moramo da imamo na umu da imamo tržišno formulisanje tih cijena i da tržište diktira same uslove", objašnjava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Tomislav Micović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije za N1 kaže da je njihova analiza pokazala da su državna zahvatanja u cijeni benzina 55,2 a dizela - 53,8 odsto. Micović navodi: Srbija jedina u regionu sa tako visokim akcizama i trebalo bi da ih smanji. Isti stav imaju i ekonomisti.

"U situaciji kada naglo raste cijena goriva, na neki način upravo država bi trebalo da bude tu kao jedan amortizer i to može da uradi preko akciza. Budžet se puni prije svega preko PDV-a i ukoliko možda dođe do neke korekcije akciza, upravo bi preko PDV-a možda moglo da se postigne neutralan efekat po budžet", navodi Ivan Nikolić, MAT, prenosi N1.

Porast cijene goriva će imati - dodaju stručnjaci - najviše uticaja na inflaciju u Srbiji i ukoliko se cijena ne stabilizuje u narednom periodu, mogla bi da ugrozi potrošačku korpu prosječnog domaćinstva.

Energetika.ba