Energetika.ba
Gas

U trećem kvartalu prvi kubici gasa u brodskoj Rafineriji

Autor: Energetika.ba
U trećem kvartalu prvi kubici gasa u brodskoj Rafineriji

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas s članovima delegacije Rafinerije nafte Brod a.d i hrvatske kompanije Kroduks (Crodux) plin, s kojom Rafinerija ima sklopljen ugovor  o snabdijevanju gasom i potpisan sporazum o izgradnji direktnog gasovoda.

Predstavnik Rafinerije nafte Brod Andrej Galicki je obavijestio Golić da su građevinski radovi na izgradnji unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa u najvećem dijelu završeni, te da je planirano da prvi kubici gasa kroz direktni gasovod u Rafineriju uđu u trećem kvartalu ove godine.

Na sastanku u Banjoj Luci je predstavljen obim projekta gasifikacije Rafinerije nafte u Brodu, kao i rezultati ispitivanja stanja mosta preko Save, koji sada služi isključivo kao nosiva konstrukcija cjevovoda.

Prema tim istraživanjima, most zahtijeva sanaciju, koja podrazumijeva zamjenu svih čeličnih užadi mosta i držača cijevi, saopćeno je iz Ministrstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Ispitivanja stanja produktovoda od Slobodnice (RH) do Rafinerije nafte Brod su pokazala da prenamjena postojećeg produktovoda u gasovod predstavlja rješenje koje je građevinski najjednostavnije, najprihvatljivije s aspekta zaštite životne sredine i najbrže izvodljivo.

Prenamjenom produktovoda u gasovod, ovaj objekat će, kako se tvrdi, dobiti status direktnog gasovoda.

Ministrica Golić je naglasila da podržava sve projekte koji doprinose smanjenju uticaja industrijskih prostrojenja na životnu sredinu, te podsjetila da je  Ministarstvo već izdalo građevinsku dozvolu Rafineriji nafte Brod za izgradnju unutrašnje infrastrukture prirodnog gasa.

-Radi pojednostavljivanja postupka i brže realizacije projekta, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju će, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i dosadašnjom praksom,  dati saglasnost nadležnom organu u Republici Hrvatskojda  izda odgovarajuće dozvole za sanaciju mosta i prenamjenu i sanaciju produktovoda. Takođe, u skladu sa svojim nadležnostima, pomoći ćemo da se obezbijede  potrebne saglasnosti nadležnih organa na nivou BiH - rekla je Golić.

(FENA)