Energetika.ba
Gas

Ukrajina plijeni imovinu Gazproma

Autor: Energetika.ba
Ukrajina plijeni imovinu Gazproma
Ukrajinske vlasti počele su plijeniti imovinu koja pripada Gazpromu zbog toga što, kako kažu, ruska kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stockholmu.

“Ukrajinska vlada je, u skladu s aktualnim okolnostima, pokrenula akciju s ciljem da se od Gazproma naplati izrečena kazna”, navodi se u saopćenju ukrajinske vlade i dodaje da je ovaj potez u skladu s odlukom suda u Stockholmu.

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman poručio je da stav Kijeva u sporu s Gazpromom mora biti “čvršći i konzistentniji”.

“Gazprom mora poštovati presudu Arbitražnog suda i postupiti u skladu sa zahtjevima ukrajinskog antimonopolskog regulatora i odlukama ukrajinskih sudova”, izjavio je premijer.

Iz Gazproma je prošle nedjelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke plina i da one neće biti ni realizirane zbog nedosljednosti u aneksu sporazuma s postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stockholmu presudio da će Gazprom morati isplatiti Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine plina za tranzit.

Energetika.ba