Energetika.ba
Gas

Usvojena informacija o Prednacrtu sporazuma BiH i RH o izgradnji gasovoda

Autor: Energetika.ba
Usvojena informacija o Prednacrtu sporazuma BiH i RH o izgradnji gasovoda

Federalna vlada usvojila je danas informaciju o trenutnom statusu projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska (gasovod Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar) i tekstu Prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda.

Vlada cijeni da ponuđeni tekst predstavlja dobar osnov za izradu konačnog Sporazuma, a s ciljem njegovog poboljšanja predložila je ažuriranje podataka u Prednacrtu i njegove manje dopune.

Ujedno, Vlada je zadužila premijera FBiH da, uime Vlade FBiH, o ovom zaključku i tekstu ažuriranog i dopunjenog Prednacrta sporazuma, upozna Vijeće ministara BiH radi razmatranja i daljnjeg postupanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će o zaključku i Prednacrtu upoznati Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Federalno ministarstvo će, na osnovu informacija dostavljenih od BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, redovno informisati Vladu FBiH nastavku realizacije projekta i izradi konačnog teksta Sporazuma.

Energetika.ba / FENA