Energetika.ba
Gas

Važna vijest za BiH: EBRD odobrio 500 miliona eura za plinovod TAP!

Autor: Energetika.ba
Važna vijest za BiH: EBRD odobrio 500 miliona eura za plinovod TAP!

Evropska banka za obnovu i razvoj jučer je odobrila kredit vrijedan 500 miliona eura za izgradnju plinovoda TAP koji je od vitalnog značaja za države Balkana, a osobito za BiH zbog smanjenja ovisnosti od ruskog plina.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zvanično je 12. juna ove godine otvorio plinovod TANAP T(Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) a jučer je Evropska banka za obnovu i razvoj odbrila kredit za izgradnju plinovoda TAP (Tras Adriatic Pipeline) koji se izravno nadovezuje na TANAP.

Plinovod TANAP kao i njegov evropski nastavak TAP, dopremao bi plin iz Azerbejžana a potencijalno i drugih nalazišta izvan Rusije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zvanično je saopćila da je njen upravni odbor u srijedu odobrio kredit od 500 miliona eura za izgradnju plinovoda TAP.

"Ukupni troškovi projekta su 4,5 milijardi eura. Odbor Evropske investicione banke ranije ove godine odobrio je zajam za TAP od 1,5 milijardi eura, a trenutno se razmatraju dodatni doprinosi agencija za izvozne kredite Francuske, Nemačke i Italije", naveo je EBRD u saopćenju za javnost nakon sastanka njegovog upravnog odbora.

"Sa početnim godišnjim kapacitetom od 10 milijardi kubnih metara - što odgovara potrošnji energije od oko sedam miliona domaćinstava u Evropi - plinovod TAP će značajno doprinijeti diversifikaciji ponude energije u Evropi", istakao je EBRD u svom saopćenju.

Plinovod TAP protezao bi se od Turske preko Grčke do Albanije, gdje bi se račvao u dva smjera: jedan krak plinovoda išao bi po dnu Jadranskog mora do italijanske obale, a drugi prema državama Balkana, uključujući i BiH.

Plinovod TAP od vitalnog je značaja za BiH koja s drugim zemljama regije sudjeluje u njegovoj realizaciji jer će poboljšati energetsku stabilnost i smanjiti ovisnost od ruskog plina.

Naime, projektom je predviđeno da se jedan krak plinovoda TAP u Albaniji odvoji za Balkan - protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je dogovorena spojna tačka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi na Jadranskoj obali.

Plinovod TAP je važan za cijelu BiH, a osobito za Hercegovinu i za Aluminijski kombinat Mostar zbog mogućnosti izgradnje kogeneracijske termo-elektrane u kojoj bi se paralelno proizvodila struja potrebna za Aluminijski kombinat i toplotna energija za cijeli Mostar.

Energetika.ba / SB