Energetika.ba
Gas

Veliko nalazište gasa otkriveno u Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Veliko nalazište gasa otkriveno u Hrvatskoj

Ina je nedavno objavila da je kod Grubišnog Polja otkrila veliko nalazište gasa i pokrenula postupak za izdavanje dozvola kako bi što prije počelo vađenje.

Dobra je to vijest za mali grad koji se već pretvara u važno gasno središte, ali i za nezavisnost u snabdijevanju gasom za domaće potrošače, piše HRT.

Na mjestu gdje su trajali višemjesečni istražni radovi i ispitivanja, samo glava bušotine daje naslutiti da ovdje slijedi ozbiljan posao.

Na bušotini Veliki Rastovac 1, otprilike 20-ak kilometara od centra Grubišnog Polja radovi su trajali tokom maja i juna. Količine gasa koje su ovdje pronađene tolike su da se željno iščekuje njihovo što skorije komercijalno iskorištavanje.

"Prilikom testiranja ostvarili smo maksimalan dotok od 140 hiljada kubičnih metara na dan što otprilike predstavlja oko 7% Inine proizvodnje", rekao je Goran Jović, direktor Istraživanja, INA d.d.

I ne samo to, kaže, ležište je toliko veliko da u proizvodnju žele uključiti još jednu bušotinu. Preduslov za dalja ulaganja ishođenje je takozvanog eksploatacionog polja.

"Mi planiramo izgraditi priključni gasovod te pustiti polje u proizvodnju 2027. godine sukladno trenutnom planu za dobivanje dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj", ističe Jović.

U Grubišnom Polju su presretni jer od ovoga ljeta i njihov budžet zahvaljujući gasnim nalazištima raste. Sa dvije bušotine u tom kraju firma Podzemno skladište gasa u sistem već isporučuje i do petnaest odsto ukupne domaće proizvodnje.

"Mi smo u ovoj godini planirali negdje oko četiri miliona kuna naših prihoda, s tim da pola od toga će uprihoditi županija tako da su to znatna sredstva koja će doći na naš žiro račun", rekao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja.

Dogodine će rudna renta dosegnuti i milion eura, no bit će i još ulaganja. Pred otvaranjem je nova gasna stanica, a kad se za tri do četiri godine bušotine iscrpe, ležište će se prenamijeniti u podzemno skladište gasa. Projekt vrijedan 67 miliona eura jedna je od državnih strateških investicija koja će povećati sigurnost snabdijevanja domaćih potrošača.

(Energetika.ba)