Energetika.ba
Gas

Vitol blizu kupovine udjela Exxona i QatarEnergyja u terminalu za LNG u Italiji

Autor: Energetika.ba
Vitol blizu kupovine udjela Exxona i QatarEnergyja u terminalu za LNG u Italiji
Foto: Bloomberg

Kompanija za skladištenje energije VTTI, koja je podržana od strane Vitol-a, blizu je kupovine većinskog udjela u najvećem terminalu za uvoz tečnog prirodnog gasa u Italiji od kompanija Exxon Mobil i QatarEnergy, tvrde dva izvora upoznata s tim događajem, rekao je u ponedeljak.

Posao, o kojem su izvori ranije rekli da bi mogao vrijediti oko 800 miliona eura ($868 miliona), dao bi VTTI-u ulogu na evropskom tržištu LNG-a u trenutku kada su tokovi tečnog gasa ka Italiji u porastu, piše Reuters.

Exxon je prošle godine stavio na prodaju svoj 70.68% udio u terminalu za LNG na Jadranu kao dio strategije prodaje neosnovnih sredstava. QatarEnergy posjeduje 22% udjela.

VTTI i QatarEnergy nisu bili dostupni za komentar van radnog vremena u Evropi i Zaljevu. Exxon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Kada se potpiše posao, italijanski operator gasovoda Snam, koji trenutno posjeduje 7.3% udjela u terminalu, imaće 45 dana da odluči da li će iskoristiti svoje pravo prvokupa da poveća svoj udio u projektu.

Izvršni direktor državne kompanije Snam rekao je u januaru da grupa može povećati svoj udio u terminalu na čak 30% pod uslovima sporazuma sa trenutnim dioničarima, što bi povećalo njen uticaj na imovinu koja se smatra strateškom za zemlju.

Jedan od izvora je rekao da se ne može isključiti iznenadna prepreka VTTI-ovom pokušaju kupovine. Izvori su odbili da budu imenovani jer nisu ovlašteni da javno govore o ovom pitanju.

Upravitelj investicijama BlackRock je u decembru odustao od ekskluzivnih pregovora o kupovini imovine, otvarajući mogućnost da VTTI kupi.

Terminal za LNG na Jadranu nalazi se oko 9 milja (15 km) od venecijanske obale i ima kapacitet regasifikacije od 9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

To je jedini italijanski terminal za LNG koji može primiti takozvane super velike LNG brodove sa kapacitetom do 217.000 tečnih kubnih metara.