Energetika.ba
Gas

Zbog blage zime evropska skladišta plina se pune, a cijene opadaju

Autor: Energetika.ba
Zbog blage zime evropska skladišta plina se pune, a cijene opadaju

Cijene gasa na evropskom tržištu vraćaju se na nivo od prije početka rata u Ukrajini, a najviše zahvaljujući do sada blagoj zimi i relativno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Evropske cijene plina nastavile su opadati početkom godine zahvaljujući neuobičajeno blagim zimskim temperaturama.

Danas je TTF (trgovačka tačka za prirodni gas) objavila izvještaj da se nizozemskim plinom počelo trgovati po cijeni od 70,30 eura po megavat-satu. Evropski gas je posljednji put bio ovako jeftin u februaru 2022. prije početka rata u Ukrajini.

Rekordne cijene po kojima se plin trgovao u prošloj godini dostigao je 345 eura ljetos. U to vrijeme, zaustavljanje isporuke ruskog gasa izazvalo je "bum".

Blage vremenske prognoze kakve su prisutne sada smanjuju potrošnju. Početak nove godine u Njemačkoj donio je temperature od preko 20 stepeni. Njemačka meteorološka služba zabilježila je najtopliji novogodišnji dan od kada se mjeri temperatura. Osim toga, u posljednje vrijeme znatno se više energije proizvodi iz energije vjetra, što smanjuje potrošnju plina za proizvodnju električne energije.

Kako piše njemački Welt, a prema podacima Evropskog skladišnog udruženja GIE, nivo napunjenosti svih njemačkih skladišta u novogodišnjoj noći bio je 90,12 odsto. Rezerve su povećane jedanaesti dan zaredom.

Energetika.ba