Gradnja Turskog toka digla građevinske radove u Srbiji za skoro 60 posto

Gradnja Turskog toka digla građevinske radove u Srbiji za skoro 60 posto

Vrijednost građevinskih radova u Srbiji u posljednja tri mjeseca prošle godine porasla je u odnosu na isti period 2018. za čak 56,3 posto, pokazuj

Kako piše beogradski Danas na povećanje vrijednosti izvedenih radova najviše su uticali radovi na izgradnji Turskog toka (Magistralnog gasovoda granica Bugarska – granica Mađarska), modernizacija željeznice Beograd – Budimpešta, kao i radovi izvedeni na izgradnji autoputa Surčin – Obrenovac, koji je u decembru otvoren za saobraćaj.

“Gradi se u posljednje vrijeme mnogo i individualno i masovno. Sve je više velikih investitora, nekakvih fondova koji ulažu u nekretnine, ali i pojedinaca koji imaju deviznu štednju i koji su odlučili da ulažu u izgradnju stanova jer im je to bolje i sigurnije nego da stavljaju novac u banku”, kaže Goran Rodić, predsjednik Građevinske komore Srbije.

Ako se gleda po regionima, u četvrtom kvartalu 2019. najviše je porasla vrijednost radova u Vojvodini 63,8 posto, najmanje na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije nekih 49,4. Rast je zabilježen i u drugim dijelovima ove zemlje, na jugu i istoku Srbije 57,1 posto, u Beogradu 53,4 posto.

I vrijednost ugovorenih radova je, prema podacima RZS, porasla, tačnije više nego udvostručena je ako se gleda broj dogovorenih radova posljednja tri mjeseca prošle u odnosu na oktobar, novembar i decembar 2018. godine, prenosi Klix.

Posmatrano prema vrsti građevina, kako u RZS objašnjavaju za beogradski list, vrijednost izvedenih građevinskih radova na saobraćajnicama, cjevovodima, složenim industrijskim građevinama povećana je za 66,2 posto, a na zgradama 38,5 posto.

Energetika.ba