Kina će do 2060. postići ugljičnu neutralnost i potpunu zelenu ekonomiju

Kina će do 2060. postići ugljičnu neutralnost i potpunu zelenu ekonomiju

Kineske vlasti su predstavile strategiju zemlje za zaustavljanje rasta emisija ugljika i ugljičnu neutralnost prema novoj razvojnoj filozofiji, izlažu

Kineske vlasti su predstavile strategiju zemlje za zaustavljanje rasta emisija ugljika i ugljičnu neutralnost prema novoj razvojnoj filozofiji, izlažući ključne ciljeve i mjere za naredne decenije.

Do 2030. kineska emisija ugljičnog dioksida (CO2) će dostići vrhunac, stabilizirati se, a zatim opadati, a do 2060. Kina će postići ugljičnu neutralnost i potpuno uspostaviti zelenu, niskougljičnu i kružnu ekonomiju, navedeno je u strategiji.

– Čvrsto smo posvećeni zelenom, niskougljičnom i visokokvalitetnom razvojnom putu koji daje primat ekološkoj civilizaciji – istaknuto je u dokumentu pod naslovom “Radni vodič za zaustavljanje rasta ugljičnog dioksida i ugljičnu neutralnost u punoj i vjernoj implementaciji nove filozofije razvoja”.

U dokumentu, koji su zajednički objavili Centralni komitet Komunističke partije Kine i Državno vijeće, navedeno je pet glavnih zadataka, uključujući stvaranje zelene, niskougljične i kružne ekonomije, poboljšanje energetske efikasnosti, povećanje udjela nefosilne potrošnje energije, smanjenje emisije CO2 i povećanje kapaciteta za ponor ugljika u ekosistemu.

Kina ima za cilj da postepeno poveća udio potrošnje nefosilne energije na oko 20 posto do 2025., oko 25 posto do 2030. i više od 80 posto do 2060., navedeno je u saopštenju.

U 2019. nefosilna energija činila su 15,3 posto ukupne potrošnje energije u Kini, što je porast od 5,6 posto u odnosu na 2012.

Do 2025. emisija ugljičnog dioksida po jedinici BDP-a u zemlji bit će smanjena za 18 posto u odnosu na nivo iz 2020., a do 2030. će biti smanjena za više od 65 posto u odnosu na nivo iz 2005., javlja Xinhua.

 

Energetika.ba / FENA