Kvalitet zraka se kontinuirano prati, nema uvjeta za ‘Pripravnost’

Kvalitet zraka se kontinuirano prati, nema uvjeta za ‘Pripravnost’

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je da je

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je da je jučer, praćenjem koncentracije zagađujućih materija u zraku putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku (50 µg/m3).

Prekoračenje je zabilježeno na stanicama Otoka – 91 µg/m3, mobilnoj stanici Ilidža – 68 µg/m3 i Ilijaš 96 µg/m3.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim satima se očekuje oblačno vrijeme, sa slabom temperaturnom inverzijom i vjetrom južnog i jugoistočnog smjera brzine 2-3 m/s.

Praćenjem stanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo porast koncentracija PM10 čestica u zraku je konstatovan u večernjim i jutarnjim satima usljed pada temperatura i povećanja emisija u zrak.

Međutim, u toku dana zbog pojačavanja vjetra i zagrijavanja kotlinskih dijelova dolazi do “razbijanja” inverzije i “čišćenja” dijelova Kantona.

Stoga je Stručno tijelo saopćilo da nisu stečeni uvjeti za proglašenje epizode “Pripravnost”.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima smanjeno kretanje i boravak vani u jutarnjim i večernjim satima.

Više informacija o mjerama samozaštite građani moguće je naći u prilogu: “Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo” na web stranici Zavoda – VIDEO

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka moguće je pratiti na stranici stranici VIDEO

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

( FENA)